Європейське космічне агентство стурбоване зіткненням сміття на орбіті
LeoLabs

LeoLabs, компанія-стартап з Кремнієвої долини, яка пропонує послуги з орбітального картографування й використовує власну радіолокаційну мережу, публікує в Twitter прогнози зіткнень уламків у космосі.

Наприклад, як повідомляє BBC, 16 жовтня уникли зіткнення два об’єкти космічного сміття, які, за прогнозами, мали проходити близько один до одного.

LeoLabs заявляв, що непрацюючий російський супутник та відкинутий сегмент китайської ракети мали пролетіти на відстані 25 м один від одного.

У космосі їхнє зіткнення може призвести до проблем із пересуванням інших створених людиною супутників. Враховуючи, що об’єкти мають загальну масу понад 2,5 тонни та відносну швидкість 14,66 км / с, будь-яке зіткнення могло б бути катастрофічним і спричинити зливу уламків.

А враховуючи висоту майже 1000 км, осколки після нього залишалися б на орбіті надзвичайно довго, створюючи загрозу для діючих супутників.

Тим часом в п'ятницю вранці над Антарктидою ознак космічного сміття не було.

Інші експерти вважали, що «Космос-2004» і ракетний ступінь «Чанчжен» пройдуть з набагато більшою віддаленістю.

Доктор Моріба Джа, астродинамік з Техаського університету в Остіні, визначив відстань пропуску близько 70 метрів. Aerospace Corporation, визнана консультантська компанія, дійшла подібного висновку.

Сміття на орбіті

Із запуском все більшої кількості супутників зростає занепокоєння щодо можливості зіткнень у космосі.

Велику стурбованість викликає зростаюча кількість непотрібного «заліза» на орбіті. Це вже приблизно 900 000 об'єктів, розмір яких, за деякими підрахунками, перевищує 1 см. І все це здатне завдати величезної шкоди чи навіть знищити діючий космічний корабель під час зіткнення на швидкості.

Цього тижня Європейське космічне агентство оприлюднило свій щорічний звіт про стан космічного середовища, в якому висвітлювалась проблема «подій, що призводять до фрагментації».

Сюди входять вибухи на орбіті, спричинені залишковою енергією (тобто такою, що міститься у паливі та акумуляторах) на старих космічних кораблях та ракетах.

В середньому за останні два десятиліття щороку в космосі відбувалося 12 випадкових фрагментацій. «І, на жаль, ця тенденція зростає», зазначає агентство.

Також цього тижня на Міжнародному астронавтичному конгресі онлайн-група експертів навела перелік 50 занедбаних об’єктів на орбіті, які викликають найбільше занепокоєння.

Значна частина з них є старими ступенями російських або радянських ракет «Зеніт».

 

Я назву планету іменем твоїм. Або як українські астрономи-аматори досліджують космос