Європейські країни проводять концерти-дослідження, аби вирішити, чи робити фестивалі влітку
Getty Images

В Британії, Нідерландах та Бельгії проведуть тестові заходи, які вирішать долю масових концертів у цих країнах. Ці події сприятимуть пошуку безпечних методів повернення концертів після пандемії, пише Intro.

Бельгія

Бельгія ще не визначилася, чи бути фестивалям у цьому році. Держава сподівається на результати квітневих тестів, розрахованих на 1000 людей. Фламандська міністр культури Зухал Демір каже, що запорукою фестивального літа стануть експрес-тести та набори для домашнього тестування.

На даний момент у Бельгії плануються два великі фестивалі: Tomorrowland та Pukkelpop. Rock Werchter та Graspop організатори перенесли на наступний рік.

Великобританія

Королівство планує зняти всі карантинні обмеження 21 червня, згідно з планом Бориса Джонсона. А найближчим часом у межах програми дослідження подій (ERP) пройде 12 шоу, серед яких церемонія Brit Awards та фінал Кубку Англії з футболу.

ERP запобігатиме поширенню COVID-19 на заходах за допомогою тестування до та після подій, посиленої вентиляції, зміни розсадки на майданчиках та моніторингу руху аудиторії.

Нідерланди

13 та 14 березня у Нідерландах пройшов фестиваль Back to live, який є частиною досліджень поширення коронавірусу на масових заходах. Понад 60 тис. людей зареєструвались на фестиваль, проте на подію змогли потрапити лише 1500. Результати дослідження та рекомендації з повернення офлайн-заходів організатори обіцяють скоро оприлюднити.

Нині Нідерланди планують тестовий фестиваль на 10 тис. людей.

538 Koningsdag (День короля), — щорічний музичний фестиваль у Бреді, Нідерланди. Цьогоріч він пройде 24 квітня у тестовому форматі. Це поки найбільша подія нідерландської ініціативи Fieldlab Evenementen, яка раніше організовувала фестивалі Back to live.

На події виступлять Snollebollekes, Davina Michelle, Chef'Special та Di-rect.

Fieldlab Evenementen планують задіяти досвід своїх попередніх заходів та спробують варіанти збільшення кількості відвідувачів. Вони нещодавно поділились результатами першої частини серії тестів Back to live, яка включала багато різнопланових заходів.

Нещодавно стало відомо, що Євробачення теж стане тестом Fieldlab. Щодня з 18 по 22 травня на арену Rotterdam Ahoy місткістю 16 426 людей запускатимуть по 3500 глядачів. Окрім пісенного конкурсу, організація планує ще багато тестових подій, їх список є тут.

Фестиваль Atlas Weekend 2021 у Києві відбудеться, але без іноземних артистів