Європейський Союз недоотримав від Pfizer третину замовлених вакцин проти COVID-19

Американська фармацевтична компанія Pfizer досі не поставила до ЄС близько 10 млн доз вакцин проти COVID-19. Вони мали надійти в грудні.

Про це заявили представники ЄС — співрозмовники Reuters.

Ці 10 млн доз становлять третину від запланованих поставок.

Один з чиновників ЄС, який брав участь у переговорах з виробниками вакцин, заявив, що компанія зобов'язалася надати ці дози до кінця березня.

Цього тижня Pfizer доставив до ЄС 4,8 млн доз вакцини COVID-19, яку він розробив разом з німецьким партнером BioNTech.

Зазначається, що Pfizer зобов'язаний випускати 3,5 млн доз на тиждень з початку січня. Водночас, раніше повідомлялось, що Pfizer планує вдвічі скоротити час на виробництво вакцини проти коронавірусу. Більший обсяг доставки цього тижня свідчить про те, що компанія збільшує постачання, щоб компенсувати попередній дефіцит.

Pfizer відмовився від коментарів, заявивши, що графіки його поставок конфіденційні.

Такий дефіцит став ще одним ударом для ЄС, адже раніше поставки вакцин AstraZeneca та Moderna також затримали.

Один із чиновників заявив, що близько 5 млн доз вакцин Pfizer буде доставлено наступного тижня та в перший тиждень березня.

Pfizer відмовився від коментарів, заявивши, що графіки його поставок є конфіденційними. ЄС має два контракти з Pfizer на поставку 600 млн доз вакцин.

Передісторія

14 лютого міністр охорони здоров'я Максим Степанов повідомив, що поставки вакцини виробництва Pfizer та BioNTech від глобальної ініціативи COVAX (безкоштовно) «трішечки затримуються». Проте ця вакцина вже на етапі реєстрації в Україні.

17 лютого стало відомо, що ЄС замовив ще 200 млн доз вакцини Pfizer-BioNTech, з них 75 млн доз будуть доставлені у другому кварталі. Ці 200 млн ідуть на додачу до 300 млн доз вакцин, які спочатку замовив блок.

Також, ЄС домовився з компанією Moderna про додаткові 300 млн доз вакцини.

У ЄС хочуть вакцинувати від коронавірусу всіх охочих до кінця літа.

Євросоюз тисне на AstraZeneca, яка не спромоглася доставити вакцини від COVID-19 вчасно