Євросоюз констатує, що указ Путіна про вилучення земель у окупованому Криму є незаконним
Getty Images

Євросоюз підтвердив, що веде політику невизнання незаконної анексії Кримського півострова Росією. Це стосується й російських законодавчих актів про землі на окупованому українському півострові. Про це написала пресслужба Європейської служби зовнішніх дій в оприлюдненій 23 березня заяві.

«Указ президента Росії про додавання більшої частини Криму та Севастополя до списку прикордонних територій РФ, на яких неросійські громадяни не мають права володіти землею, набрав чинності 20 березня 2021 року, через рік після його прийняття. ЄС не визнає цей указ і вважає набрання ним чинності черговою спробою примусової інтеграції незаконно анексованого півострова до Росії», — заявили чиновники.

Вони констатували, що Крим входить до складу України. Указ вони назвали порушенням міжнародного гуманітарного права і кроком до нав’язування російського громадянства на півострові. «Це рішення призвело до свавільного позбавлення власності», — заявили представники ЄС.

Передісторія

Із 20 березня 2021 року набув чинності указ президента Росії Володимира Путіна, який забороняє «іноземним громадянам» володіти землею в більшості районів окупованого Криму — прибережних і прилеглих до материкової України.

З точки зору російського законодавства, громадяни України в Криму також потрапляють у цю категорію.

Путін 20 березня розширив перелік територій, земельних ділянок, які не можуть бути у власності у «іноземців» і «іноземних юридичних осіб». До списку увійшло більшість районів анексованих Криму і Севастополя, а також Керч, Ялта, Євпаторія та інші прибережні міста півострова.

Заборона не поширюється на три райони Криму — Первомайський, Красногвардійський і Білогірський. Ці райони не межують з материковою частиною України і не мають виходу до Чорного моря. До переліку також не увійшла Верхньосадовська сільська рада у Нахімовському районі Севастополя.

Вступив у дію указ Путіна про вилучення через суд у українців земель у Криму