ЄС наклав санкції на російських посадовців, причетних до ув’язнення Навального
Getty Images

Посли ЄС схвалили санкції проти Росії через тюремне ув'язнення Навального. Очікується, що уряди офіційно приймуть заходи найближчим часом.

Санкції стосуватимуться чотирьох вищих російських правоохоронців. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на трьох осіб, знайомих із рішенням.

Під санкції потрапили:

  • Віктор Золотов, голова Національної гвардії РФ;
  • Ігор Краснов, генеральний прокурор РФ;
  • Олександр Калашников, начальник Федеральної служби виконання покарань РФ;
  • Олександр Бастрикін, який очолює Слідчий комітет, який контролював розслідування.

Про це також повідомляють німецькі видання Bild і Focus.

Обмежувальні заходи будуть офіційно прийняті 27 столицями блоку в письмовій формі цього тижня, сказав один із аноніних співрозмовників Bloomberg. Рішення має бути одностайним.

І Золотов, і Бастрикін є давніми соратниками президента Росії Володимира Путіна. Бастрикін був однокурсником Путіна, а Золотов працював з ним у 90-х.

Німецьке агентство друку дізналося від дипломатів в Брюсселі, що відповідний правовий акт  прийняли в письмовій формі у вівторок. Його незабаром опублікують у Офіційному журналі ЄС.

Правовий інструмент, створений в минулому році, вперше був використаний для накладення санкцій ЄС. Це дозволяє заморозити існуючі активи в ЄС суб'єктів, які здійснюють серйозні порушення прав людини або мають від них вигоду.

Вузька спрямованість заходів покарання не матиме суттєвого впливу на російську економіку. Союзники Навального закликали блок накласти санкції на вищих чиновників, державних банкірів та мільярдерів, таких як Роман Абрамович та Алішер Усманов.

Прессекретар Абрамовича заявив, що немає підстав для претензій, висунутих проти нього Навальним та його союзниками.

Санкції з боку США

Влада США 2 березня може оголосити про санкції щодо Росії через отруєння та подальше засудження Навального. Про це повідомляє Голос Америки.

Санкції будуть введені в рамках закону про контроль над хімічною та біологічною зброєю від 1991 року, а також відповідно до двох виконавчих указів. Один із них підписав президент США Барак Обама у березні 2014 року, після окупації Криму Росією. Цей документ передбачає можливість введення санкцій проти російських офіційних осіб. Другий указ, від 2005 року, стосується боротьби з розповсюдженням зброї масового знищення.

Обидва накази дозволяють Сполученим Штатам заморожувати активи людей під санкціями в США й фактично забороняти американським компаніям та приватним особам мати справу з ними.

У вівторок Кремль заявив, що будь-які нові санкції США через справу Навального не досягнуть мети й лише погіршать і так напружені відносини.

Москва готова відповісти на санкції ЄС проти Росії через Навального

Росія відповість на нещодавні особисті санкції, введені Європейським Союзом через тюремне ув'язнення Навального, заявив у понеділок заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко.

«Буде реакція з нашого боку», — повідомляє агентство ТАСС з посиланням на Грушко.

Заступник міністра закордонних справ заявив, що крок ЄС не є для Росії несподіванкою. Він каже, що такі заходи є незаконними і спрямовані на руйнування двосторонніх відносин.

«Це абсолютно тупиковий шлях, який руйнує двосторонні відносини і жодним чином не відповідає інтересам самих європейських країн», — підкреслив він.

Держдеп США закликав «негайно й без жодних умов» звільнити Навального