Євросоюз попередив Шкарлета, що зміна структури Міносвіти — це спроба зруйнувати реформування відомства
МОН

Виконувач обов’язки міністра освіти та науки Сергій Шкарлет отримав офіційне попередження представництва Євросоюзу в Україні про небезпеку змін у міністерстві, які руйнують проведені раніше реформи.

Про це повідомляє «Європейська правда» із посиланням на кілька дипломатичних джерел.

За інформацією видання, раніше МОН представив урядові проєкт рішення про зміну структури міністерства, яка передбачала реорганізацію (ліквідацію) усіх директоратів, утворених кілька років тому в рамках реформи держслужби, фінансування якої забезпечував Євросоюз.

МОН при цьому є одним із пілотних міністерств, які отримали європейські грантові кошти для проведення такої реформи. Вони передбачали заповнення новоутворених посад з «гідною оплатою» на відкритих конкурсах.

Запропоновані Шкарлетом зміни, на думку Євросоюзу, порушують не лише зобов’язання України у рамках вже проведеної реформи, але також умови надання зарезервованої для України макрофінансової допомоги ЄС. Тому проєкт рішення МОН був відхилений урядовими структурами як такий, що суперечить міжнародним зобов’язанням України. Також про цю ініціативу стало відомо західним донорам.

Наприкінці минулого тижня представництво ЄС звернулося з листом до Сергія Шкарлета, у якому нагадало в.о. міністра про безповоротну допомогу Україні у сфері освіти та науки. Фінансування лише виконуваних на даний момент програм має загальну вартість понад €200 млн.

У ЄС підкреслили, що це фінансування спирається на реформу держслужби, яку, утім, ставлять під сумнів дії Шкарлета. «У зв’язку зі стратегічними пріоритетами (за якими Україна отримує від ЄС та держав ЄС грантову допомогу), як ви, напевно знаєте, ЄС тісно залучений до реформи держуправління, яка лишається наріжним каменем підвищення здатності держслужби досягати результату», — йдеться у листі.

ЄС вважає важливим збереження шести директоратів МОН із високооплачуваними співробітниками, утворених у рамках фінансованої ЄС реформи. Представництво закликало в.о. міністра продовжувати належну дію цих структур і посилювати їхню роль у міністерстві.

«Будь-який відкат досягнутого раніше успіху у реформах викличе нашу занепокоєність та може підірвати нашу співпрацю, яку ми сприймаємо як успішну і прагнемо продовжувати – в тому числі, можливо, через нові програми допомоги у рамках реформи держслужби», — пишуть Шкарлету.

Раніше,  25 червня, уряд призначив Сергія Шкарлета заступником міністра освіти на науки і одночасно поклав на новопризначеного посадовця обов’язки т.в.о. міністра. Верховна рада так і не проголосувала за його затвердження на посаді міністра.

Час розподіляти гроші. Депутати прогнозують, яким буде дефіцит нового бюджету