Євросоюз представив нову стратегію відносин із РФ, яка складається з трьох принципів
Getty Images

Жозеп Боррель, глава дипломатії ЄС, представив спільний документ зовнішньополітичної служби ЄС і Єврокомісії, в якому викладена стратегія відносин блоку з Росією. 

Згідно з ним, політика Євросоюзу відносно РФ має базуватися на трьох принципах: стримування, відштовхування та взаємодія, йдеться в оприлюдненому документі.

Ці три лінії планують використовувати одночасно, щоб зробити політику ЄС щодо Росії більш ефективною.

Отже, ЄС продовжуватиме давати відсіч усім порушенням, які стосуються прав людини і захищатиме демократичні цінності, зокрема на міжнародних форумах.

Також збирається стримувати спроби Росії підірвати інтереси Євросоюзу. Крім цього, Європа допомагатиме Україні та іншим країнам «Східного партнерства» укріплювати свою стійкість. При цьому успішні реформи у сферах верховенства права, боротьби з корупцією та ефективного державного управління в доповіді назвали «ключовою протиотрутою до спроб Росії втрутитися в їхні справи чи дестабілізувати ці країни».

Співпрацювати європейці бажають у питаннях Арктики, боротьбі з пандемією коронавірусу та змінами клімату й екології. Співпраця передбачає видачу безоплатних віз молоді, науковцям і студентам. Також хочуть підтримувати громадянське суспільство та російських правозахисників. 

«За нинішніх умов оновлене партнерство, яке би дозволило нам реалізувати весь потенціал тісної співпраці з Росією, — це віддалена перспектива. Тому ЄС повинен бути реалістичним і готуватися до подальшого погіршення відносин із Росією, які зараз і так на найнижчому рівні», — заявив Боррель. 

Ця доповідь стане основою для другої частини «стратегічної дискусії» про відносини з Росією на саміті ЄС 24-25 червня, пише DW.