Facebook дозволяє 5,8 млн «елітних» користувачів обходити правила платформи — WSJ
Unsplash

За даними ЗМІ, у Facebook є секретна внутрішня система, яка звільняє 5,8 млн «елітних» користувачів від виконання правил платформи.

Люди, які «заслуговують на увагу» та є «впливовими і популярними» не зіштовхуються з тими ж обмеженнями, що звичайні користувачі, повідомляє Wall Street Journal.

Колишній співробітник Facebook розповів у службовій переписці, що компанія регулярно «робить винятки для впливових осіб».

Такі люди, як експрезидент Дональд Трамп, футболіст Неймар, сенатор Елізабет Уоррен і навіть мопс Дуг входять до системи XCheck.

Її створили через недоліки подвійної модерації Facebook за допомогою людей та штучного інтелекту. Коли до цієї системи додаються користувачі, модераторам важче вжити заходів щодо них.

Наприклад, футболіст Неймар опублікував WhatsApp-переписку із жінкою, яка звинуватила його у зґвалтуванні.

На скріншотах було її фото у голому вигляді та ім’я. Через «прикриття» XCheck модератори не могли видалити пост, і його побачили 56 млн людей.

Більшість співробітників Facebook можуть додавати користувачів у систему для внесення в так званий «білий список» — перелік акаунтів високопоставлених осіб.

Один із працівників компанії заявив, що Facebook «перебуває під впливом політичних міркувань».

Прибиральника, який очолив протести проти важких умов роботи в Facebook, спробували звільнити