Facebook по всьому світу видаляє мережі фальшивих акаунтів. Одну виявили в Україні
Getty Images

Компанія Facebook повідомила у п'ятницю, 6 листопада, що видалила сім окремих мереж фальшивих акаунтів та сторінок на своїй платформі, які діяли в Ірані, Афганістані, Єгипті, Туреччині, Марокко, М'янмі, Грузії та Україні.

Як пише Reuters, ці мережі працювали завдяки «скоординованій неавтентичній поведінці». Лише у жовтні Facebook видалив майже 8000 сторінок, задіяних у обманних кампаніях по всьому світу. Зокрема, політичних.

Саме в Україні виявили, що деякі PR-організації проводили оманливі кампанії від імені політичних партій. Таке ж відбувалося на платформі Facebook і в М'янмі.

Однією мережею облікових записів та сторінок Facebook керували з Єгипту, Туреччини та Марокко особи, пов’язані з «Братством мусульман» — єгипетським ісламістським рухом, який координує мережі груп на Близькому Сході. Сторінки орієнтувались на країни регіону та містили контент, пов'язаний з тероризмом.

А у Грузії Facebook виявив дві «неавтентичні» мережі, що поширювали політичний контент. Їх вдалося відстежити до  осіб, пов’язаних з двома політичними партіями.

Останнім часом компанія Facebook активізувала роботу по виявленню подібних мереж на її платформі. Це відбулося після звинувачень у тому, що вона не приділяє достатньо уваги розробці інструментів для боротьби з екстремістським контентом та пропагандистськими кампаніями.

У США — політичні суперечки довкола модерування контенту соцмереж