Фаріон опублікувала повідомлення студента з Криму: його затримала фсб

Скандальна мовознавиця та ексдепутатка Ірина Фаріон опублікувала лист від студента з Криму, який став на її бік у мовному скандалі та не приховала його особисту інформацію.

Ці дані вона оприлюднила у своєму Telegram-каналі.

Так, Фаріон виклала скріншот листа, де було видно ім’я та прізвище хлопця та відмовилася приховувати дані навіть після зауважень. Він підтримав позицію мовознавиці та назвав її «променем серед темряви окупації».

«Навіть не уявляю собі, як під час звільнення рідної Керчі я вийду на Чкалова і буду зустрічати українських воїнів, які будуть говорити кацапською. Звідки я буду знати, що це наші, а не москалі, які вбралися в українську військову форму. Або в Сімферополі (де я зараз навчаюся на 1 курсі української філології), не уявляю собі, як на Київській буду чути від наших воїнів язик окупації», — йдеться в листі.

Згодом у прокремлівських ЗМІ з'явилося відео, на якому Максим Глебов просить вибачення за лист та стверджує, що відмовився від своїх поглядів.

Скандал з Іриною Фаріон та українськими військовими

Ірина Фаріон була гостею програми «Рандеву з Яніною Соколовою», де зазначила, що деякі військовослужбовці бригади «Азов» та 3 окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою. На це Фаріон заявила, що «категорично не приймає» цього.   

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть «рускими». Чому вони такі очманілі? [...] Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка», — наголосила мовознавиця. 

Після висловлювань Фаріон український омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до відповідних органів. Він наголосив, що порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками — карається відповідно до статті 161 Кримінального кодексу України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Стипендії в Україні у 2023/2024 навчальному році: скільки отримають студенти