Фейки про збиття Boeing MH17 створювали під контролем ГРУ Росії — розслідування
Getty Images

«Журналісти», які поширювали фейки про збитий над Україною Boeing MH17 у 2014 році, працювали під контролем і керівництвом Головного розвідувального управління Генерального штабу РФ. Про це йдеться у спільному розслідуванні The Insider і Bellingcat.

Розслідувачі впевнені, що це випливає зі зламаного листування генерала Андрія Ільченка, помічника глави ГРУ Ігоря Костюкова і полковника ГРУ Сергія Чабанова, що оприлюднене Telegram-каналом Black Mirror.

У матеріалі видання повідомляється, що співробітники ГРУ створювали і редагували фейкові матеріали спільно з групою «журналістів» проєкту Bonanza Media, а також організували для них поїздку на окуповану РФ територію Донбасу для зйомок документального фільму.

На початку 2019 року колишня журналістка пропагандистського каналу RT Яна Ерлашова і голландський блогер Макс ван дер Верфф заснували проєкт Bonanza Media, який почав розкручувати «альтернативні» версії катастрофи Boeing MH17, котрі не відповідали твердженню про те, що літак збили проросійські бойовики з російської зброї.

Збиття «Боїнга». Обвинувачений у справі MH17 вперше заговорив

Ще раніше Ерлашова стала автором документальних фільмів з критикою результатів офіційного розслідування, а ван дер Верфф активно критикував українську владу і також відстоював непричетність Росії до катастрофи.

Команда Bonanza Media зробила серію документальних фільмів з вигаданими «свідками» і неправдивими фактами. Також проєкт опублікував серію «витоків», які потім використовували кремлівські ЗМІ і чиновники.

На думку The Insider і Bellingcat, за отриманням і поширенням цих документів стоїть Головне розвідувальне управління ВС РФ. Це твердження підкріплено скрінами листування «журналістів» з керівництвом ГРУ, які редагували та затверджували фейкові репортажі.