Філіппіни оголошують збитки від тайфуну «Гоні»
AjPlus

Тисячі будинків і будівель пошкоджені внаслідок руйнівного тайфуну «Гоні», який у неділю пронісся Філіппінами, спричинивши селеві потоки та повені.

Майже мільйон людей влада евакуювала із запланованого шляху тайфуну — найсильнішого в світі за цей рік, повідомляє The Guardian. Він уразив країну поривами до 310 км/год. У понеділок кількість загиблих становила 16 осіб.

Маніла уникла наслідків бурі, але провінції на південь від столиці сильно постраждали. За оцінками Червоного Хреста у Віраці, на острові Катандюанес, де проживає понад 70 000 людей, дев'ять із 10 будинків були або пошкоджені, або зруйновані. Електроенергія, вода та телефонні мережі були відключені по всій провінції Катандуан, де проживає 275 000 чоловік, багато доріг були недоступні.

В провінції Албай понад 300 будинків були поховані під вулканічними породами, йдеться в заяві представника партії «Ако Бікол» Залді Ко. ЗМІ повідомляють, що десять людей у ​​провінції загинули.

Президент Філіппін Родріго Дутерте здійснив повітряну перевірку збитків у найбільш постраждалих районах у понеділок. Його критикують за те, що він не з'явився на пресбрифінгу щодо національної реакції на тайфун.

Дутерте вилетів з міста Давао й приземлився в містечку Гінобатан поблизу вулкана Майон, найактивнішого вулкана Філіппін.

Дутерте наказав провести розслідування кар'єрних робіт, які, як скаржилися жителі, призвели до поховання сотень будинків у потоках вулканічних порід і бруду, заявив помічник президента та сенатор Крістофер Го.

Між тим буря є однією з найпотужніших, що вразила країну з тих пір, як шторм Хайян убив понад 6300 людей у ​​2013 році.

Чиновники заявили, що примусова евакуація дозволила запобігти більшій кількості смертей, ніж 16 зафіксованих на даний момент. «Метою має бути нуль жертв, а оскільки людей примусово евакуювали, кількість жертв зменшилися», — сказав Гаррі Роке, прессекретар Дутерте.

По всьому Лузону, найбільшому і найбільш густонаселеному острові країни, від «Гоні» постраждало близько 2,1 млн жителів. У понеділок понад 50 000 будинків залишилися без електромережі.

Влада Філіппін у понеділок відновила контакт з острівною провінцією, яка була ненадовго позбавлена зв’язку після удару тайфуну.

Reuters повідомляє про зникнення трьох людей у ​​провінціях на південь від головного острова Лусон. Як повідомляє агентство з питань стихійних лих, зв'язок з деякими регіонами все ще не працює.

Понад 13000 будинків були пошкоджені, деякі з яких — штормовим сплеском до п'яти метрів, «Гоні» поривами вітру до 310 км/год здійснив руйнування у Катандуанесі, сказав губернатор провінції Джозеф Куа.

Провінція Катандуанес і провінція Албай, що на південь від Лузона, прийняла на себе удар шторму, всі 16 загиблих — з цього регіону, повідомило агентство з питань стихійних лих.

Приблизно 90% інфраструктури в Катандуанес було пошкоджено, свідчать урядові дані.

Сильний вітер і проливний дощ пошкодили врожаї на суму $23 млн, в основному рис і кукурудзу, заявив міністр сільського господарства Вільям Дар.

«Цей тайфун врізався у життя людей та позбавив засоби до існування на додаток до невблаганних фізичних, емоційних та економічних втрат від COVID-19», — заявив голова Філіппінського Червоного Хреста Річард Гордон.

Філіппіни намагаються впоратися з наслідками пандемії коронавірусу, і тайфун посилив напруженість у ресурсах. На Філіппінах — один із найсильніших спалахів коронавірусу в південно-східній Азії, понад 383 000 випадків захворювання та понад 7200 смертей.

Гоні став четвертим тайфуном, який вразив Філіппіни за останній місяць. Минув лише тиждень після тайфуну Molave, в результаті якого загинули 22 людини і 120 000 людей втекли в безпечне місце. Тим часом черговий шторм, Атсані, набирає сили, наближаючись до Філіппін.

У ніч на середу, як очікується, Гоні дістанеться центрального узбережжя В'єтнаму, де близько 160 людей загинули в результаті повені та зсувів, спричинених штормами за останній місяць.

Тайфун «Гоні» пронісся Філіппінами — близько 347 тисяч евакуйованих