Фінал кінофесту «Берлінале». Перемогло румунське арт-порно
Getty Images

71-й Берлінський кінофестиваль, який в цьому році проходив в онлайн-форматі, оголосив переможців. Головну нагороду, «Золотого ведмедя» отримала картина румунського режисера Раду Жуде «Недоречний трах, або Божевільне порно». Гран-прі фестивалю отримала стрічка «Колесо фортуни і фантазії» японця Рюсуке Хамагуті, а Приз журі — картина «Пан Бахман і його клас» німкені Марії Шпет.

Про це фестиваль повідомив на своєму сайті.

З огляду на екстремальні обставини, журі Берлінського кінофестивалю, яке складалося з шести лауреатів «Золотих ведмедів» останніх років, впоралося з ситуацією.

«Золото» присудили найбільш екстремальному, хуліганському й політичному фільму програми — «Недоречний трах, або Божевільне порно» румуна Раду Жуде. У його скарбничці вже є фестивальні тріумфи (наприклад, його фільм «Мені плювати, що ми увійдемо в історію як варвари» отримував головний приз Карлових Вар). Відзначали його і в Берліні, але нинішня перемога — найзначніша в кар'єрі цього нетипового румунського режисера- експериментатора.

Ізраїльський режисер Надав Лапід оголосив переможця і заявив, що фільм є сатирою на  соціальне лицемірство епохи пандемії. Режисеру вдалося «спровокувати дух нашого часу, викликаючи його на дуель»,  — сказав критик.

Режисер-переможець сказав журналістам, що, хоча він і задоволений, він був «більш щасливим, що ніхто не захворів» під час зйомок. «Ми довели, що можемо робити це, поважаючи людей і ставлячи їхнє здоров'я вище за мистецтво», — сказав він.

Гран-прі — друге місце в берлінській ієрархії — отримало «Колесо фортуни і фантазії» японця Рюсуке Хамагуті. Його п'ятигодинний фільм «Щаслива година» колись став сенсацією фестивалю в Локарно. Нову вдалу форму автор знайшов в новій картині, що складається з трьох інтимних і ніжних новел про примхи любові й дивовижних збігів.

Іронічний і щемливий фільм про двійників і грі випадку ненавмисно відображає структуру і теми ще одного нагородженого фільму з Азії — «Вступу» корейця Хон Сан Су («Срібний ведмідь» за сценарій).

Нарешті, третє місце — Приз журі — дісталося документальному фільму німкені Марії Шпет «Пан Бахман і його клас», який триває 3,5 години. Це спостереження за життям одного шкільного класу в містечку Штадталлендорф. Критики назвали його неупередженим і виразним портретом сучасної Європи. У класі Дітера Бахмана вчаться діти мігрантів з Туреччини і Болгарії, перемішані з етнічними німцями і, наприклад, росіянами. Бахман за час дії фільму встигає обговорити зі своїми учнями перше кохання і одностатевий секс, толерантність і релігію, питання кар'єри і історії. 

Поділ на «чоловічі» і «жіночі» ролі з цього року прибрали з регламенту, тепер нагороди Берлінале діляться на «головну роль» і «роль другого плану».

Приз за акторську гру присудили німкені Марен Еггерт. У дотепному і зворушливому фантастичному фільмі Марії Шрадер «Я твій чоловік» вона зіграла вчену з берлінського Пергамского музею, яка приймає в своєму будинку на тестовий період красеня-андроїда.

Еггерт сказала, що вона була «вражена» тим, що отримала «Срібного ведмедя».

Боснійський режисер і член журі Ясміла Жбаніч пояснила, що Еггерт створила «пам'ятного персонажа», який спонукав глядачів задуматися про те, «чого ми насправді хочемо від себе».

Другий акторський приз дістався Ліллі Кіцлінгер, яка зіграла у новаторській мікробюджетній картині угорця Бенса Флігауфа «Ліс — Я бачу тебе всюди».

Берлінський кінофестиваль вперше присуджує гендерно нейтральну акторську нагороду

Нова нагорода, про яку фестиваль оголосив у серпні минулого року, означає, що актори чоловічої та жіночої статей зараз змагаються в одній категорії. Рішення Берлінале про злиття категорій може мати ефект на інші кіноцеремонії.

Ідею раніше вітали такі зірки екрану, як Кейт Бланшетт і Тільда ​​Суїнтон, але вона також викликала бурхливі суперечки.

Марієтта Різенбек, директор Берлінського кінофестивалю, зазначила, що безстатева премія мала на меті викликати подальші дискусії про гендерну справедливість.

У нинішніх умовах, констатує ВВС, неважко уявити скандал, якщо таке рішення призведе до неодноразової втрати визнання гідних переможців, особливо жінок.

Більшість мистецьких та розважальних заходів, включаючи «Оскар», «Бафта» і «Греммі», все ще мають окремі категорії нагород для чоловіків та жінок.

У 2019 році Brit Awards заявили, що переглянуть спосіб розподілу призів, одним із варіантів буде скасування окремих чоловічих та жіночих категорій.

У вересні, виступаючи на Венеціанському кінофестивалі, Тільда ​​Суїнтон сказала, що «дуже рада», почувши про рішення Берліна, оскільки ідея гендерно розділених призів застаріла.

На тому ж заході Кейт Бланшетт зазначила, що вона «завжди називала себе актором», на відміну від «актриси». «Я з того покоління, де слово «актриса» вживалося майже завжди в принизливому значенні. Тож я претендую на інший простір», — сказала вона.

Ще в 2017 році Емма Уотсон виграла премію MTV Movie and TV за найкращу акторку на великому екрані — першу гендерно-нейтральну премію, яку вручили на церемонії. У своїй промові актриса зазначила, що виграти приз за роль у фільмі «Красуня і Чудовисько» було «дуже значущим». «Для мене це вказує на те, що акторська діяльність — це здатність поставити себе на місце когось іншого, і це не потрібно розділяти на дві різні категорії».

Почався Берлінський кінофестиваль — у розпал жорсткого карантину в Німеччині