Фінляндія пропонує розмістити штаб НАТО у своїй країні за 100 км від кордону з росією

Фінляндія пропонує НАТО своє місто Міккелі для базування нового сухопутного командування Альянсу. Цей населений пункт розташований неподалік росії — приблизно за 106 км від кордону.

Про це повідомив міністр оборони Антті Гаккянен.

У місті базується командування армії Фінляндії, а тепер там пропонують розмістити ще й багатокорпусне сухопутне командування НАТО. За його словами, створення нового MCLCC у Фінляндії є «важливим кроком до посилення стримування та оборони НАТО». 

«Командування армії Фінляндії в Міккелі було очевидним вибором для розміщення командування НАТО. Об’єднавши ці два місця, ми отримаємо найкращу можливу синергію між координацією нашої національної оборони та координацією оборонних можливостей НАТО», — заявив Гаккянен.

MCLCC плануватиме, готуватиме й керуватиме діяльністю сухопутних сил Альянсу в Північній Європі. У мирних умовах MCLCC відповідатиме за навчання НАТО та іншу діяльність у своїй зоні. А от у разі «кризи» воно керувало б операціями сухопутних сил НАТО. Там перебуватимуть не лише фінські сили оборони, а й особовий склад союзників.

Планування та впровадження відбуватимуться поетапно, а більш точний графік стане відомий наступного року, розповіли у відомстві.

«Фінляндія чудово знає умови та вимоги на півночі. Створення MCLCC у Фінляндії свідчить про те, що НАТО визнає та довіряє досвіду Фінляндії», — наголосив міністр оборони.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Фінляндія оголосила про новий пакет допомоги для України на €118 млн