Фіцо перед самітом лідерів ЄС наробив антиукраїнських заяв
tyzden.sk

Новий прем'єр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що не буде постачати зброю України, розкритикував антиросійські санкції та закликав до початку мирних переговорів. Ці заяви він зробив у виступі перед членами парламентського комітету з європейських справ перед самітом лідерів у Брюсселі, повідомляють Aktuality та Spravy Pravda.

«Як прем'єр-міністр я буду виступати за нульову військову допомогу Україні. Позиція мого уряду полягає у тому, що негайне припинення військових дій — краще рішення, яке є у нас для України. Європейський Союз має перетворитися з постачальника зброї у миротворця», — заявив він.

Таку позицію Фіцо аргументував тезою, що Україні та росії «краще десять років вести переговори про мир, ніж 10 років вбивати одне одного без жодного результату». При цьому він знову повторив свою заяву, що війну спричинили «напади українських фашистів на мирне населення російської національності».

Фіцо також назвав нереальною можливість виводу російських військ з окупованого Криму та східних регіонів України. За його словами, думка що росію як ядерну державу можна перемогти за допомогою звичайних озброєнь — наївна.

Він також відмовився голосувати за жодні санкції проти росії, якщо при цьому не будуть оцінені їхні можливі наслідки для окремих країн-членів. 

Однак Фіцо готовий підтримувати гуманітарну допомогу для України. 

Прем'єр Словаччини прокоментував і євроінтеграційні Києва. Він сказав, що Україна не готова стати членом ЄС, але не висловив намір блокувати початок відповідних переговорів. Водночас він виступив проти вступу України до НАТО.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Орбан заявив, що не знає, яка територія України. В МЗС йому нагадали