«Фортуні» пом’якшили запобіжний захід

Ветеранці АТО Вікторії Котеленець («Фортуні») пом’якшили запобіжний захід. Відтепер вона перебуватиме під домашнім арештом лише вночі.

Про це повідомив її адвокат Віталій Цокур за результатами судового засідання 19 березня 2021 року.

Вікторію Котеленець взяли під арешт співробітники Нацполіції 19 січня 2021 року, коли та з’явилася до Міністерства у справах ветеранів, щоб отримати посвідку учасника бойових дій (УБД).

Їй інкримінували «участь у незаконних збройних формуваннях ОРДЛО і так званому «марші» в Донецьку», де вона буцімто конвоювала українських військовополонених.

До початку збройної агресії РФ на Донбасі Котеленець проживала в селі Олексієво-Дружківка Донецької області. В середині 2014 року, коли село опинилося під контролем бойовиків ДНР, вона виїхала на територію РФ. Невдовзі повернулася в Донецьк, звідки перебралася на підконтрольну уряду України територію ще до перекриття транспортного сполучення.

Із лютого 2015 по вересень 2017 року «Фортуна» перебувала на передовій у складі ДУК «Правий сектор», згодом в лавах «Української добровольчої армії», створеної наприкінці 2015 року Дмитром Ярошем після розформування ДУКу.

Слідчому Нацполіції Дмитру Баренчуку здалося, що Котеленець схожа на фігурантку численних фото- та відеодоказів знущання з українських військових в окупованому Донецьку в серпні 2014 року.

Керуючись зовнішньою схожістю, слідчі припустили, що бойовик на фото і відео «маршу» і є Вікторія Котеленець. При тому, що особу конвоїрші давно встановлено. Це — Ольга Сухова, яка є фігурантом бази «Миротворець».

На думку слідчого прокурора, якби підозрювана Котеленець дійсно залишала межі України впродовж літа 2014 року, про це повинна була б зберігатися інформація у прикордонної службі України або була б наявна відмітка у її закордонному паспорті.

«У 2014 році через втрату Україною контролю над частиною території на сході контроль перетину кордону не здійснювався. Підозрювана в’їжджала на територію РФ за внутрішнім паспортом, у якому не ставляться відповідні відмітки», — заявив у суді адвокат Цокур.