Форум YES. Президент Естонії заявила, що Україні, аби наблизитися до членства в ЄС потрібно ще 20 років роботи
Getty Images

Керсті Кальюлайд, президент Естонії заявила, що Київ за останні п'ять років так і не наблизився до виконання Копенгагенських критеріїв. І повторила свої слова про те, що попереду в України ще багато років роботи для наближення до членства у ЄС. 

Про це вона сказала під час форуму YES-Brainstorming, коментуючи свою заяву в інтерв’ю ЄвроПравді, що Україні для членства потрібно ще з 20 років роботи.

«Усі прогнози базуються від попереднього досвіду», — пояснила вона. 

Керсті Кальюлайд нагадала, що для членства в ЄС Україна має спочатку виконати Копенгагенські критерії, проте наразі Київ — «на відстані кількох світлових років» від їхнього виконання.

Вона також згадала про проблеми естонських інвесторів в Україні.

«Є компанія, яка дійшла до європейського правосуддя, але їй це не допомогло. А нещодавно я  дізналася про компанію, яка наближалася до дуже серйозної угоди  в України, але до них прийшов адвокат (не буду казати кого він представляв), і заявив, що для прискорення угоди їм треба поділитися частиною своїх акцій», — розповіла вона. 

«Тому коли питають, чому Україна досі не в ЄС, то відповідь, на мій погляд, очевидна»,— резюмувала Кальюлайд.

Разом із тим Керсті Кальюлайд запевняє, що завжди була прихильницею членства у ЄС таких країн, як Україна, Грузія чи Молдова. 

«Багато років я казала вашим олігархам: наближення до ЄС збільшить вартість ваших активів. На жаль, меі не вдалося достукатися до них — тому я користуюся можливістю ще раз повторити це. Можливо, одного дня станеться чудо і вони почують цей меседж — тоді Україна почне наближатися до ЄС», — додала президентка Естонії.

При цьому Кальюлайд запевнила, що завжди була прихильницею членства в ЄС таких країн, як Україна, Грузія чи Молдова. Вона вірить, що одного разу це станеться.

«Нам потрібні не стратегічні партнери, а стратегічні друзі». Зеленський висловився про ЄС і НАТО. Та уникнув відповіді про реформи