Фотоісторія. 16 червня 1925 року відкрили дитячий табір «Артек»

У цей день, 16 червня 1925 року, в Криму відкрили дитячий табір «Артек», який став головним дитячим табором Радянського Союзу, символом піонерської організації і просто мрією багатьох дітей країни.

На початку «Артек» заснували як табір-санаторій для дітей, які страждають на туберкульоз. Ініціатором виступив Зіновій Соловйов, голова Російського товариства Червоного Хреста.

Табір розташували в Криму, на березі Чорного моря, між Алуштою та Ялтою, поблизу гори Аюдаг.

На першу зміну 16 червня 1925 року заїхали діти з Москви, Іванова та Криму. Наступного року «Артек» уже прийняв гостей з-за кордону — піонерів із Німеччини.

Перші артеківці жили в наметах з брезенту. Лише через два роки побудували фанерні будиночки. А в 1930-і роки з’явився зимовий корпус і табір набув можливості приймати дітей цілий рік.

Також до «Артеку» приєднали експропрійований курорт Суук Су родини полтавського інженера Володимира Березіна та споруди й ділянки, відібрані у поміщиків і дворян.

Відпочиваючі разом із Соловйовим та першим керівником табору Федором Шишмарьовим, 1927 рік

Приїзд нової групи до «Артека», 1930 рік

Гості табору з-за кордону, 1931 рік

Після війни, у 1960-х роках, почалася реконструкція та розбудова табору. Там з’явилися медичний центр, кіностудія, плавальні басейни, стадіон.

Путівками до «Артеку» заоохочували найкращих школярів СРСР. А почесними гостями табору в різні часи були політики Леонід Брежнєв, Микита Хрущов, Джавахарлал Неру, Індіра Ганді, Хо Ши Мін, космонавти Юрій Гагарін, Валентина Терешкова, льотчик Отто Шмідт, шахіст Михайло Таль, футболіст Лев Яшин.

Після анексії Криму табір тимчасово перебуває під керівництвом російської окупаційної влади. А український пройшов перереєстрацію, працює у Пущі-Водиці під Києвом та чекає на повернення на півострів.