Фотоісторія. 17 травня 1861 року публіці показали першу кольорову фотографію

17 травня 1861 року Джеймс Клерк Максвелл, шотландський вчений, на лекції в Королівському інституті у Лондоні продемонстрував першу в світі кольорову фотографію.

Вона увійшла в історію під назвою «Тартанова стрічка» (на головному фото). Хоча майже за сто років дослідження показало, що це зображення отримали випадково, і воно фактично не є фотографією.

В середині XIX cтоліття Максвелл досліджував «Теорію трьох основних кольорів», або теорію кольоровідчуття.

Вона полягала в тому, що людське око сприймає хвилі у трьох діапазонах хвиль, що відповідають трьом основним кольорам — червоному, зеленому та синьому. Максвелл припустив, що для того, щоб отримати кольорове зображення предмету, його треба сфотографувати по черзі через три такі фільтри та накласти зображення одне на інше.

Це й зробив винахідник дзеркальної фотокамери Томас Саттон. Дослідники фотографували просту зав’язану вузлом стрічку з шотландки (або тартану).

Саме її кольорове зображення продемонстрував Максвелл у в Королівському інституті на підтвердження своєї теорії.

Майже через сто років співробітники фірми Kodak, що виробляла фотоматеріали, відтворили умови досвіду Максвелла. І показали, що вони не дозволяли отримати кольорову фотографію і, зокрема, отримати червоне і зелене зображення. Фотографія, яку отримав вчений, вийшла випадково, в результаті змішування інших кольорів — хвиль в синьому діапазоні і ближньому ультрафіолеті.

Проте дослідники підтвердили, що досвід Максвелла містив вірний принцип отримання кольорової фотографії.

До Максвелла кольорове зображення отримували лише за технологією дагеротипії. Цей спосіб винайшов наприкінці  1830-х років французький художник Луї Дагер.

Зокрема цим методом зробили перше фотозображення Аврама Лінкольна у 1864 році.

перше фотозображення Аврама Лінкольна у 1864 році

А ось перший кольоровий дагеротип.

Перший кольоровий дагеротип

На почату ХХ століття кольорова фотографія вже почала поширюватись світом. Ось знімок іншої видатної персони — Марка Твена.

Марк Твен