Фотоісторія. 5 липня 1841 року Томас Кук організував першу в світі групову подорож

5 липня 1841 року вважається днем, коли в світі започаткувались групові подорожі. Першу організував англієць Томас Кук.

Томас Кук

Кук був баптистським священником та фанатичним противником куріння та вживання алкоголю. У Лестері, де він мешкав, Кук пропагував здоровий спосіб життя. У 1841 році він організував для учасників товариства тверезості поїздку залізницею до сусіднього містечка Лафборо на з'їзд Асоціації непитущих південних графств центральної Англії.

Їхати було усього 12 миль, квиток коштував шилінг. Для «сухої» подорожі Кук орендував потяг із дев’ятьма вагонами і зібрав чималу компанію 570 пасажирів. Їх супроводжував оркестр.

Прогулянка сподобалась її учасникам, і Кук почав влаштовувати інші. Час для розвитку туризму був вдалим. Англійська залізниця потребувала реклами. А робітники та середній клас у країні тоді якраз отримали право на щорічну відпустку.

У 1845 році Кук організував поїздку вже до Ліверпуля. А у 1865-му відкрив представництво своєї туристичної компанії у США і почав влаштовувати поїздки з Європи до Америки та навпаки.

Реклама Томаса Кука

Послугами агенції Кука користувалися Марк Твен, Редьярд Кіплінг, Оскар Уайльд, Уїнстон Черчилль.

Офіс Томаса Кука у Лондоні

У 1872 році Кук організував першу туристичну подорож навколо світу, яку очолив особисто. Маршрут починався в Лондоні, пролягав через Атлантичний океан до Нью-Йорка, звідти — потягом через усю Америку до Сан-Франциско, потім — Японія, Китай, Сингапур. Далі через Індійський океан до Каїру і вже звідти назад в Лондон.

Томас Кук: Флотилія, якою возили туристів Нилом

Подорож довжиною 29 тис. миль тривала 222 дні і коштувало кожному її учаснику близько 300 фунтів стерлінгів (зараз це близько $35 тис).

Єгипет

Єрусалим

Туристична компанія Thomas Cook продовжила своє існування і після смерті свого засновника. Вона зникла лише у наш час. Спочатку У 2007 році компанію придбала My Travel Group. А у вересні 2019 року її оголосили банкрутом.

iSinger. Попередник Apple з минулого