Фотоісторія. 28 травня 1987 року німець Руст на легкому літаку прибув з Хельсінкі просто на Красну площу

34 роки тому, 28 травня 1987 року, німець Матіас Руст здійснив один з найбільш неймовірних перельотів в історії авіації.

Ще за існування Радянського Союзу він примудрився дістатися на легкому літаку з Хельсінкі до Москви та сісти на Красній площі. Руст пошив у дурні могутню військову систему СРСР і спричинив велику чистку в її лавах.

Досі точаться суперечки, чи був Руст романтичним одинаком, що бажав миру у світі, чи його вояж готували спецслужби.

19-річний Руст розповідав, що ідея польоту до Москви виникла у нього, коли він побачив по ТБ, як переговори американського і радянського лідерів у Рейк’явіку заходять у глухий кут.

Руст захотів зробити миролюбний жест і показати прагнення Заходу до дружніх стосунків з СРСР. Він мав права на керування легким літаком і 50 годин польотів.

Getty Images

Юнак повідомив батькам у Гамбурзі, що хоче політати Європою для надбання додаткового пілотного досвіду.

13 травня Руст вилетів на орендованому в аероклубі літаку Cessna 172 Skyhawk з аеродрому Ютерзен під Гамбургом. За кілька днів побував на Фарерах, в Ісландії (де зустрічалися Рейган і Горбачов), Норвегії, а 25 травня прибув до Хельсінкі.

28 травня він повідомив фінським диспетчерам, що вирушає до шведського Стокгольму, але насправді змінив курс і попрямував до СРСР.

Над Естонією його зафіксували військові. Але не збили і не завадили долетіти аж до Москви. Свою роль зіграла низка обставин. За п’ять років до того військові СРСР збили пасажирський літак Південної Кореї, який порушив радянський повітряний простір. Тоді загинули 269 осіб. Ще одного скандалу хотіли уникнути. Також, згідно міжнародних норм, легкий літак можна було лише примушувати до посадки, але не збивати. Тому швидкі радянські винищувачі лише пролітали повз Руста і поверталися до аеродрому. Також в зоні, де летів Руст, напередодні сталося зіткнення двох військових літаків, тому літак німця прийняли за такий, що бере участь у рятувальній операції. Зрештою військові позначили його як «свій».

Getty Images

Руст долетів до Москви, сів на мосту біля Кремля і під’їхав до самої Красної площі. Він встиг привітати ошелешених москвичів і роздати автографи, поки його не затримали.

.Getty Images

Руста звинуватили у порушенні правил міжнародних польотів і злісному хуліганстві. Суд СРСР засудив його до чотирьох років в’язниці. Німця випустили через 14 місяців на знак доброї волі після підписання Рейганом і Горбачовим угоди про нерозповсюдження ядерної зброї.

Посадка Руста на Красній площі призвела до великої чистки у лавах військового командування СРСР. Зокрема, посаду втратив міністр оборони Сергій Соколов. Тому існувала версія, що політ у своїх інтересах організував Михайло Горбачов.

А радянські військові після такої ганьби, звісно, стверджували, що Руста готували західні спецслужби.

Getty Images

Після повернення до Німеччини Матіас Руст вже на батьківщині потрапив до в’язниці. Він вдарив ножем колегу, яка відмовилась йти до нього на побачення. Крім того, у Німеччині його позбавили ліцензії пілота.

Руст заробляв грою у покер, був тренером з йоги та фінансовим аналітиком. Зараз колишньому порушнику повітряного простору 58 років.

Літак, на якому він летів, виставлений у Німецькому технічному музеї в Берліні.