Фотоісторія. 29 травня 1964 року у Києві відкрили найбільший в СРСР ботанічний сад
УНІАН

29 травня 1964 року, у Києві відкрився Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка.

Він швидко став улюбленим місцем прогулянок киян і гостей міста. А в таку пору, як зараз, коли цвіте бузок, там просто не проштовхнутися!

Ідея створення нового ботанічного саду в Києві з’явилася ще 1918 року разом із Національною академією наук. Однак тільки у 1935 році затвердили детальний план, і розпочалася робота. Проєкт було складно реалізувати через труднощі з виселенням людей, які жили на території майбутнього ботсаду.

Генеральний проєкт Ботанічного саду  Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка. Ще до початку Другої світової війни тут зібрали близько 1050 видів рослин просто неба і майже 1000 таксонів оранжерейних рослин та збудували окремий корпус для наукових лабораторій.

Під час окупації Києва військами нацистської Німеччини більшість колекцій втратилась.

Ботанічний сад у 1940-х роках Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка.

Відбудова Ботанічного саду з новою силою закипіла ще під час війни, після визволення Києва у 1944 році. 

29 травня 1964 року його відкрили для відвідувачів. 

У той день біля входу до Центрального ботанічного саду АН УРСР зібралися тисячі людей. Новостворений ботсад назвали на честь академіка Миколи Гришка — його першого директора.Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка.

На світлинах, що збереглися у музеї історії Національного ботанічного саду, Іван Казанець, голова Ради міністрів УРСР, перерізає символічну червону стрічку.

Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка.

На відкриття Ботанічного саду прибув також академік Борис Патон. Він та партійні очільники України висадили в саду шість дубків.

Академік Борис Патон / УНІАНСьогодні на 132 гектарах саду зібрано унікальну колекцію з 12 тис. видів, форм та сортів рослин. А місцеві орхідеї навіть встигли побувати в космосі на борту орбітальної станції «Салют» у 1980 році.

Також тут можна побачити найбільшу в Україні колекцію бузку. Щовесни вона приваблює у Ботанічний сад тисячі відвідувачів.

ботанічний сад

На території саду створені тематичні ботаніко-географічні ділянки: «Карпати», «Степи України», «Полісся», «Крим», «Кавказ», «Алтай» і «Західний Сибір», «Середня Азія», «Далекий Схід».

ботанічний садУ 2012 році за сприяння уряду Кореї у Національному ботанічному саду створили корейський традиційний сад.

Саме тоді тут встановили павільйон «Аер'юнджун» — копію подібного павільйону в палаці Чандук у Кореї. Назва походить від слова «аер'юн», тобто «любов до лотосу», що символізує шляхетну вдачу корейських вчених, які не втрачали мужності перед небезпекою.Павільйон «Аер'юнджун»

В останні роки кількість відвідучачів Ботсаду перевершила 1 млн на рік.

До його території прилягає територія Видубицького монастиря.

Видубицький монастир / УНІАН