Фотоісторія. 4 червня 1989 року китайська влада жорстко розігнала протести на площі Тяньаньмень
Getty Images

Події 4 червня 1989 року в Китаї увійшли в історію як «Різанина на площі Тяньаньмень».

Китайська влада за допомогою військовиз із вогнепальною зброєю та бронетехнікою жорстко розігнала простести в Пекіні, які тривали більше місяця.

За різними оцінками, тоді загинуло від кількох сотень до кількох тисяч демонстрантів.

Площа Тяньаньмень до протестів

Демонстрації та протести в КНР почалися 15 квітня 1989 року. Привідом для їх початку стала раптова смерть колишнього генсека ЦК Компартії Китаю Ху Яобана. На своєму посту він виступав за реформи в країні.

Протестувальники, в першу чергу, студенти, вимагали посмертно реабілітувати Ху та скасувати рішення про його зняття з посту генсека. А крім цього — справедливий розподіл випускників вищих навчальних закладів, виділення грошей на освіту, підвищення зарплат; дотримання особистих прав та свобод, боротьби з корупцією.

Getty Images

На площі Тяньаньмень в Пекіні демонстранти утворили наметове містечко. Навіть встановили свою Статую Свободи, на якій написали свої вимоги. Влада запровадила в місті воєнний стан.

Зрештою ухвалили рішення розігнати протестувальників.

До Пекіна увійшли армійські підрозділи з танками. Їхньому руху до Тяньаньмень перешкоджали барикади. Демонстранти підіймалися на броню, закривали повітрозабірники двигунів ковдрами, просоченими бензином, та підпалювали.

До мітингуючих застосували зброю. 9 червня генсек Ден Сяопін по телебаченню оголосив, що «антиурядовий заколот» придушено і висловив подяку військовим.

За офіційними даними влади Китаю, у тих подіях загинуло 200 осіб, поранено було 7 тис.

Міжнародні ЗМІ та організації наводили дані щодо 4-5 тис. загиблих.

Getty Images

Символом подій на площі Тяньаньмень стало відео з невідомим чоловіком, який у білій сорочці та господарськими сумками в руках не дає проїхати колоні танків. Воно знято вже після розгону демонстрантів, 5 червня, коли техніка поверталася з Пекіну.

Що хотів зробити чоловік, не дуже зрозуміло, вочевидь, висловити протест діям військових. Зрештою його відвели в сторону — чи то хтось з демонстрантів, чи представники спецслужб.

Досі його ім’я лишається невідомим, його називають «Танкова людина».