Фотоісторія. 20 липня 1969 року люди вперше ступили на Місяць
Getty Images

20 липня 1969 року люди вперше висадилися на супутнику Землі Місяці. Це зробили американські астронавти Ніл Армстронг і Базз Олдрін. Третій член екіпажу «Аполону-11» Майкл Коллінз чекав колег на орбіті Місяця.

Екіпаж «Аполлона-11»

Висадка на Місяць стала другою найвеличнішою віхою в освоєнні людиною космосу після польоту Юрія Гагаріна у 1961 році. У місячних перегонах американці взяли гору над Радянським Союзом і випередили ідеологічних конкурентів.

Прогулянка людини Місяцем на той час (та й десятиліття потому) здавалася настільки фантастичною, що досі існує багато скептиків, а також фанатів теорії змови. Вони вважають, що висадка американського екіпажу на супутник Землі була інсценована, а кадри відзняті в Голлівуді.

Втім, історичні факти такі.

Американський корабель «Аполон-11» здійснив політ з 16 по 24 липня 1969 року. На Місяць він сів 20 липня і провів на його поверхні 21 годину 36 хвилин і 21 секунду, тобто майже земну добу.

Після посадки астронавти лише через чотири години почали готуватися до виходу з модуля на поверхню Місяця. Першим на нього ступив Ніл Армстронг. Він же сказав легендарну фразу «Це маленький крок для людини, але гігантський стрибок для усього людства».

Через значно менше тяжіння, ніж на Землі, черевики астронавта у скафандрі утопали в місячному ґрунті усього на 30 мм.

За 15 хвилин після Армстронга на Місяць почав спускатися Олдрін. Перебування астронавтів на поверхні тривало дві з половиною години. Найбільше від місячного модуля віддалився Армстронг — на 60 м.

24 липня «Аполлон-11» успішно повернувся на Землю, приводнившись у Тихому океані. Там його вже чекав авіаносець «Хорнет» із президентом США Річардом Ніксоном на борту.

Центр управління польотом у Х'юстоні радіє завершенню місії / Getty Images

Екіпаж у карантині спілкується з рідними через скло / Getty Images

Астронавтів вітали як справжніх героїв / Getty Images

«Аполлон-11» у музеї

Побували серед зірок і стали зірками на Землі