Фотоісторія. 6 серпня 1945 року США скинули ядерну бомбу на Хіросіму

6 серпня 1945 року вперше в історії людства застосували ядерну зброю. Під час Другої світової війни США скинули бомбу на японське місто Хіросіму. А за три дні, 9 серпня, такою ж зброєю атакували Нагасакі.

Ці випадки так і залишились першими і останніми — більше ядерну зброю не використовували.

На той момент минуло вже кілька місяців після капітуляції нацистської Німеччини. Проте Друга світова тривала — Японія, яка воювала проти союзників, не мала наміру здаватися.

16 липня 1945 року США провели перші успішні випробування ядерної зброї на полігоні у Нью-Мексико. Коли Японія відхилила ультиматум союзників, американське керівництво ухвалило наказ застосувати нову зброю проти ворога.

6 серпня американці атакували Хіросіму. Історична хроніка ядерного бомбардування містить милі і навіть сентиментальні деталі. Бомбу назвали «Малюк». А бомбардувальник Б-29 отримав від свого пілота назву «Енола Гей» на честь його матері. Проте наслідки скидання ядерного «Малюка» на Хіросіму (як і «Товстуна» на Нагасакі) були жахливими.

Хіросіма 1945 ядерна бомба

хіросіма 1945 ядерна бомба вибух

Від потужного вибуху загинули майже всі люди в радіусі кілометра від епіцентру. Вікна повибивало в радіусі до 20 км. Птахи згоряли в повітрі, шкіра на людях перетворювалась на мотлох. Навколо епіцентру більшість будівель була зруйнована.

хіросима ядерна бомба 1945

Безпосередньо від вибуху бомби в Хіросімі загинуло до 80 тис. людей. Загальну кількість померлих від наслідків ядерної атаки оцінюють в 90—166 тис. В Нагасакі загинуло 60—80 тис. людей.

Хіросіма 1945 ядерна бомба

хіросима ядерна бомба вибух 1945

У той час наслідки ядерного зараження були невідомі. Тому ті, хто вижив, продовжували перебувати на зараженій території з ризиком отримати променеву хворобу чи онкологічні захворювання.

Керівництво Японії, вражене наслідками застосування нової зброї, 14 серпня підписало капітуляцію.

хіросіма ядерний вибух 1945

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Ядерний клуб: які країни володіють найбільш смертоносною зброєю
Чому і як Україна відмовилась від ядерної зброї