Фотоісторія. 8 червня 1947 року відновили судноплавство Дніпром після Другої Світової

8 червня 1947 року уперше після Другої Світової війни відновили судноплавство на Дніпрі.

У 1932 році гребля ДніпроГЕС, найбільшої в Європі гідроелектростанції, перегородила Дніпро. В результаті затопили знамениті дніпровські пороги, що ускладнювали пересування по головній водній артерії України.

Наскрізне судноплавство по Дніпру здійснювали за допомогою шлюзу. У роки Другої світової війни греблю зруйнували.

Відновлення зруйнованого під час війни запорізького шлюзу розпочалося 1944 року. І за три роки, 8 червня 1947-го, судноплавство по Дніпру повністю відновили.

У 1997—2002 та 2006—2008 роках в Україні провели реконструкцію судноплавних шлюзів. Власне, ось такий вигляд гребля має зараз.

ДніпроГЕС

В кінці 1980 року, після завершення будівництва ДніпроГЕС-2, почав функціонувати другий шлюз.

Відтоді великі теплоходи типу «ріка — море» отримали можливість підніматися по Дніпру до столиці України.

За кілька років до російської агресії в Україні започаткували традицію, яка мала б відродити річкові вантажні перевезення, що від 2003 року перебували у занепаді. У 2017 році тодішня влада вирішила влітку відправити з Херсону до Києва баржі з кавунами. 

Баржа з кавунами

Перевезення не були занадто прибутковими. Це, скоріше, був проєкт на підтримку херсонських аграріїв, які вирощують ці солодкі ягоди.

Зараз, під час російсько-української війни, Дніпром не ходять не лише баржі з кавунами — судноплавство майже повністю припинене.

Найбільші техногенні катастрофи під час війн: від підриву ДніпроГЕСу до пожеж у Кувейті