Фотоісторія. Рік тому після вбивства Джорджа Флойда почалися наймасовіші протести в історії США
Getty Images

Рік тому, 26 травня 2020 року, в Міннеаполісі (США) почалися протести після того, як дії білого поліцейського при затриманні призвели до смерті темношкірого Джорджа Флойда.

Getty Images

Раніше його неодноразово затримували за крадіжки і зберігання наркотиків. Він відсидів п’ять років за збройний грабіж і вторгнення в чужу оселю. Після виходу з в’язниці оселився у Міннеаполісі.

Getty Images

25 травня 2020 року Флойд розплатився фальшивими грошима в магазині. Поліція провела затримання. Під час нього поліцейський Дерек Шовін притискав шию афроамериканця коліном. Той кричав, що не може дихати. В результаті Флойд знепритомнів і лікарі, що прибули на місце, констатували його смерть.

Getty Images

Пізніше розтин показав, що причиною смерті Флойда стала не одна асфіксія, а сукупність факторів. Зокрема, передозування наркотиками.

Після Міннеаполіса протести за кілька днів охопили всю Америку. В багатьох містах вони супроводжувалися насильством, погромами, мародерством та бійками з правоохоронцями.

Getty Images

Getty Images

У певний момент у демонстраціях попри початок пандемії коронавірусу брали участь від 15 до 26 млн людей, що зробило ці виступи наймасовішими в історії Америки.

Getty Images

Ці акції започаткували по усьому світу рух Black Lives Matter — «Життя чорних важливі». 

У квітні 2021 року суд визнав Дерека Шовіна винним у ненавмисному вбивстві. Йому загрожує від 10 до 40 років ув’язнення. Вирок мають оголосити в червні.

Getty Images