Фотоісторія. 22 травня — день народження Артура Конана Дойла
Getty Images

22 травня 1859 року в шотландському місті Единбург народився майбутній майстер детективів Артур Конан Дойл.

Chas News зібрав цікаві факти про життя письменника.

«Батько Шерлока Холмса» жив у в сім'ї талановитого художника і архітектора. Однак батько не забезпечив гідне майбутнє своєї сім'ї і свого власного сина. Він був хронічним алкоголіком. Через сім'я жила в досить обмежених умовах.

Arthur Conan Doyle артур конан дойл

Мати Артура була приголомшливою оповідачкою і знала велику кількість різних історій і казок. Коли Артуру виповнилося дев'ять років, за його навчання платити більш забезпечені члени сім'ї.

Arthur Conan Doyle артур конан дойл

Сім років він навчався в єзуїтському закритому коледжі Стоніхерст. Саме там Дойл почал ненавидіти релігійні та класові забобони, а також фізичне покарання. У 1876 році Артур закінчив коледж і повернувся додому.

Arthur Conan Doyle

У нього рано виявилися здібності до письменництва. Він часто збирав навколо себе натовпи студентів, які із задоволенням слухали його історії. Незважаючи на ці здібності, він закінчив медичний університет Единбурзького університету, став бакалавром медицини та магістром хірургії. Після закінчення університету Артур працював корабельним лікарем.

Ще студентом Артур опублікував кілька своїх оповідань. У 1885 році він вирішив зайнятися тільки літературною діяльністю. Він пише і публікує оповідання, а потім два романи, серед яких був й знаменитий «Етюд у багряних тонах» про детектива Шерлока Холмса.

Arthur Conan Doyle

До 1891 року Конан Дойл стає вже дуже відомим письменником. Видавці готові платити великы гонорари за публікацію нових оповідань про геніального сищика.

У 1899-1902 роках Артур бере участь в англо-бурської війни. За це він отримує титул лицаря. Дойл також воював під час Першої світової війни. Всю другу половину 1920-х років письменник подорожував. Він побував на всіх континентах. Водночас Артур й надалі продовжував активно займатися публіцистикою.  

артур конан дойл

Крім знаменитого циклу про Шерлока Холмса, Конан Дойл написав кілька історичних романів, низку фантастичних, драматургічних, поетичних, філософських, публіцистичних та інших творів.

Дойл двічі був одружений. Його перша дружина — Луїза Хокінс тривалий час страждала туберкульозом і померла в 1906 році. У 1907 році він одружився на Джин Леккі, в яку таємно закохався ще в 1897-му. У письменника було п'ятеро дітей від обох шлюбів. 

артур конан дойл

Артур Конан Дойл повмер 7 липня 1930 після важкої хвороби у своєму будинку в Кроуборо (Сассекс). Його поховали неподалік від свого садового будиночка. На надгробній плиті на прохання вдови вигравіруваний лицарський девіз: «Steel True, Blade Straight» («Вірний як сталь, прямий як клинок»).

Фотоісторія. 29 липня 1954 року вперше видали книгу Дж. Р. Толкіна «Володар перснів»