Фотоісторія. 5 червня — день народження Федеріко Гарсія Лорки

5 червня 1898 року народився іспанський поет, драматург, музикант та художник Федеріко Гарсія Лорка. Він став одним з найяскравіших діячів іспанської культури XX століття.  

Chas News розповідає про життєвий та творчий шлях центральної фігури «покоління 27 року».

Лорка народився в іспанському містечку Фуенте-Вакерос. У школі вчився не дуже успішно. У 1909-му його родина переїхала в Гранаду. У 1910-х роках Федеріко брав активну участь у житті місцевої художньої спільноти. У 1914-му він почав вивчати право, філософію і літературу в університеті Гранади.

Гарсія Лорка багато подорожував Іспанією. Саме мандри надихали його на творчість. У 1918-му у нього вийшла перша поетична збірка під назвою «Враження й пейзажі», яка принесла йому справжню популярність.  

У 1919 році Гарсія Лорка приїхав до Мадрида. У столичному університеті він познайомився з Сальвадором Далі та Луїсом Бунюелем, а також з Григоріо Мартінесом Сьєрра, директором театру «Еслава». На прохання Сьєрри Лорка написав свою першу п'єсу «Чаклунство метелика». Трохи згодом він її й поставив.

У 1928-му драматург закінчив Мадридський університет.

У наступні роки Гарсія Лорка став помітною фігурою серед художників-авангардистів. У нього вийшли нові поетичні збірки, зокрема «Циганські романсеро». За його словами, у цих віршах він «хотів злити циганську міфологію з усієї сьогоднішньої повсякденністю».

Портрет Сальвадора Далі

Через рік Лорка поїхав до Нью-Йорку. В американському мегаполісі він написав книгу «Поет у Нью-Йорку», а також п'єси «Публіка» та «Коли пройде п'ять років».

Автопортрет Гарсія Лорки

Повернення поета до Іспанії збіглося з падінням режиму Прімо де Рівери і встановленням республіки. У 1931 році Гарсія Лорку призначили директором студентського театру La Barraca. Саме під час роботи у театрі Лорка створив свої п'єси «Криваве весілля», «Єрма», «Дім Бернарди Альби».

Статуя Гарсія Лорки встановлена ​​на видному місці на мадридської площі Пласа-де-Санта-Ана

Перед початком громадянської війни Гарсія Лорка виїхав з Мадрида до Гранади. 18 серпня 1936 року франкісти заарештували Лорку, а вже наступного дня його вбили як республіканця та комуніста.