Фотоісторія. Сьогодні — день першої появи на екранах Дональда Дака

9 червня 1934 року вважається днем народження Дональда Дака — популярного анімаційного персонажа Волта Діснея.

Хоча точніше сказати — днем його появи на світ у мультфільмі «Маленька розумна курочка». Адже в мультику «День народження Дональда» згадується, що цей день він святкує 13 березня.

Спочатку Дональд виглядав дещо інакше

Замальовка до мультфільму «Маленька розумна курочка»

Дональд Фаунтлерой Дак (таке його повне ім’я) — білий качур з жовтим дзьобом та жовтими ногами. Він наділений людськими рисами. Дональд носить синю морську курточку та безкозирку, хоча не має штанів.

З приводу останнього існує багато жартів та мемів.

Одна історія — з Фінляндії. Там Дональд традиційно дуже популярний, комікси з ним випускають з 1951 року. У 1978 році Комітет у справах молоді міста Хельсінкі вирішив більше не купувати комікси з Дональдом для клубів молоді та інших установ. Яка частка жарту була в обґрунтуванні, важко сказати, але чиновники заявили, що Дональд Дак не дуже хороший приклад для молоді, адже навіть не носить штанів. Світові ЗМІ швидко підхопили новину про «аморальну качку без штанів».

Волт Дісней з Дональдом читає «Алісу у Дивокраї» / Getty Images

Особливу популярність Дональд Дак здобув під час Другої світової. Перед війною Дональд дещо змінився зовні — став більш струнким та привабливим. А його веселий характер якраз відповідав тому, що хотіли бачити глядачі у складні часи. Дак висміював нацистів і піднімав настрій американцям та їх союзникам.

Саме така антинацистська короткометражка отримала у 1943 році «Оскара».

Поступово Дональд Дак зрівнявся за популярністю з Міккі Маусом. Цікаво, що й на екрані вони лише спочатку були друзями, а згодом стали конкурентами.

Традиційно в США та скандинавських країнах під час виборів президента кілька виборців вписують ім’я Дональда Дака в бюлетень та «голосують» за нього. Така форма протесту пов’язана з тим, що Дональд у стрічках постійно чимось не задоволений.

У нас в 1980-х та на початку 1990-х була дуже популярною серед дітей жувальна гумка «Дональд» та її вкладиші з діснеївськими героями.

Протягом понад 50 років Дональда озвучував Кларенс Неш. Тембр його голосу був настільки неповторним, що йому доводилось крякати також французькою, іспанською, португальською, японською, німецькою та китайською мовами.

Кларенс Неш був голосом Дональда понад 50 років

У 1984-му відбиток Дональда з'явився на Алеї зірок.

А у 2004-му зірку Дональда Дака заклали на Алеї слави.