Фотоісторія. Сьогодні виповнилося 79 років Полу Маккартні
Getty Images

18 червня свій день народження святкує Пол Маккартні — музикант, один із засновників групи The Beatles. Народився він в 1942 році, сьогодні йому виповнилося 79.

Маккартні — не просто автор пісень, які популярні вже понад півстоліття. 60 його дисків мають «золотий» статус, загальний наклад синглів перевищив 100 млн, а пісня Yesterday вважається лідером усіх часів за кількістю кавер-версій (більше 3700).

Ще в 1979 році Маккартні включили до Книги рекордів Гіннесса як найуспішнішого композитора і виконавця всіх часів. Щоб відзначити унікальність музиканта, організатори нагородили його не платиновим або золотим диском, як водиться у шоу-бізнесі, а диском із родію — найбільш рідкісного дорогоцінного металу.

Маленький Пол з молодшим братом Майклом. Той теж став музикантом, а ще письменником і фотографом

Свою першу пісню Пол написав у 14 років. Називалася вона I Lost My Girl і була присвячена його матері Кейт, яка померла від важкої хвороби.

У тому ж віці Маккартні, який захоплювався творчістю Френка Сінатри, написав пісню «для нього». Через 20 років, коли ліверпульський музикант сам прославився, Сінатра дійсно попросив його написати для нього що-небудь. Пол показав американському виконавцю своє дитяче творіння. Але пісня Синатру не вразила. Називалася вона Suicide.

Рінго Старр, Пол Маккартні, Джон Леннон, Джордж Харрісон, 1962 год / Getty Images

Getty Images

Найнесподіванішою співпрацею Пола можна вважати його роботу з групою The Beach Boys. В їхній пісні Vegetables ( «Овочі») Маккартні хрумтить селерою.

Це символічно: з 33 років Пол є вегетаріанцем.

Пол з дружиною Ліндою і дочкою Стелою, 1973 год / Getty Images

Пол з Ліндою і дочками — Хізер, Мері і Стелою

У 2011 році Маккартні одружився втретє — з американкою Ненсі Шевелл / Getty Images

Взагалі ж Маккартні є мультиінструменталістом — він грає на струнних, клавішних, духових та ударних. А першим його інструментом була труба, яку йому подарував батько на 14-річчя. Але через пару років Пол обміняв її на гітару, щоб мати можливість грати й одночасно співати.

Сер Пол у 2020 році

Рок проти наркотиків? Це не про Маккартні. Його неодноразово затримували на кордонах за спробу провезти марихуану — в Швеції, Шотландії, на Барбадосі. У 1980-му йому загрожувало сім років в'язниці в Японії, коли при в'їзді у нього знайшли 200 грамів «травички». Але зоряний музикант відбувся висилкою з країни і тимчасовою забороною на в'їзд.

1964 рік / Getty Images

Королева Великобританії посвятила Маккартні в лицарі. Цей статус передбачає наявність гасла. Його музикант знайшов собі в церкві Святого Ігнатія в Нью-Йорку. Напис на статуї Христа свідчив: Ecce Cor Meum — «Ось моє серце».

На фестивалі Austin City Limits, 2018 рік