Фотоісторія. В цей день у 1894 році у Франції відбулися перші у світі автоперегони
Getty Images

22 липня 1894 року в Парижі стартували перші у світі автомобільні перегони «Париж — Руан». Учасників було 21, фінішували лише 17 із них.

Змагання анонсували 19 грудня 1893 року на обкладинці паризького видання La Petite Journal та почали приймати заявки на участь. Їх було достатньо, адже журнал мав мільйонний тираж.

Ініціатором автоперегонів був П’єр Жиффар, головний редактор La Petite Journal. До цього він організовував найстарішу регулярну велогонку «Париж — Брест — Париж».

Обкладинка La Petite Journal у грудні 1893 року / Getty Images

За правилами, до перегонів допускали лише «екіпажі без коней». Бажаючих взяти участь за чотири місяці стало 102, серед них п’ятеро — іноземці.

Призовий фонд змагань становив 10 тис. франків. Його мали розділити між п’ятьма переможцями: 5 тис. першому (близько $33 тис. зараз), 2 тис. другому ($14 тис. зараз), 1,5 тис. третьому ($10 тис. зараз), 1 тис. четвертому ($7 тис. зараз) та 500 п’ятому ($3,5 тис. зараз).

Еміль Левассор на своїй Panhard & Levassor / Daimler

Для того, аби взяти участь в перегонах, потрібно було подолати кваліфікаційне випробування — проїхати 50 км за чотири години. Але зі 102 бажаючих перевірити власні сили з’явилися лише... 25 учасників. Із них 21 впоралися із завданням.

Getty Images

У 14 автомобілів були бензинові двигуни, а у семи — парові. Учасники автоперегонів мали подолати 126 км дороги від Парижу до Руану принаймні за 12 годин. На той час відстань вважалась досить великою. Тому водії навіть мали 1,5 години, щоб пообідати та поїхати далі. До фінішу дісталися лише 17 машин.

Першим в Руан прибув граф Жюль Альбер де Діон на Bouton et Cie. Другим став Жорж Альбер Леметр на Peugeot. Третім фінішував Огюст Доріо також на Peugeot. Четвертим став Поль Панар, ну і п’ятим — Еміль Левассор на Panhard-Levassor.

Поль Панар на Panhard-Levassor / Daimler

За умовами конкурсу, найкращим автомобілем мав стати «найбільш безпечний, легко керований та який не вимагає великих витрат».

Найбільшу швидкість розвинув Альбер де Діон на своєму паровому транспорті — 22 км/год. Однак його двигун потребував постійного догляду механіка, тому перше місце він не посів.

П’єдестал автоперегонів розділили між собою моделі із бензиновими двигунами від компанії Daimler — Panhard-Levassor і Peugeot. Їх вважали найбільш надійними.

Альбер Леметр на Peugeot / Daimler

Після цього змагання автоспорт став швидко набирати популярність. Зараз моделі-переможці перших перегонів можна побачити на різноманітних фестивалях. Наприклад, Peugeot Type 5 показували на Goodwood 2013 у Великобританії.

Peugeot на фестивалі Goodwood у 2013 році / Getty Images