Фотоісторія. 17 червня 1885 року до Америки прибув корабель із Франції зі Статуєю Свободи

17 червня 1885 року до гавані Нью-Йорка в розібраному вигляді прибула Статуя Свободи  подарунок Сполученим Штатам від французького народу. Згодом вона стане найвідомішим символом США.

Створили Статую у Франції. Ідея належала Едуару де Лабуле, політичному діячеві, письменнику, який також був президентом французького антирабовласницького товариства. Він запропонував присвятити її перемозі антирабовласницьких сил у Громадянській війні в США у 1865 році.

Задум втілював скульптор Фредерік Бартольді, допомагав йому інженер Гюстав Ейфель.

статуя свободи

Статуя мала стати подарунком США до сторічного ювілею Декларації Незалежності в 1876-му. Але в тому році в Філадельфії на Всесвітній виставці показали тільки руку з факелом. Наступного року, вже на виставці в Парижі, продемонстрували голову Свободи. Навіть окремі частини пам'ятника викликали фурор.

статуя свободи

Повністю завершили виготовлення монумента в липні 1884 року. Статую розібрали на 350 частин, запакували у 214 ящиків і морем відправили в США.

статуя свободи

Встановити Статую Свободи вирішили на острові Бедлоу в 3 км на південь від Манхеттена. У 1956 році острів отримав нове ім'я — Свободи, яке на той час міцно закріпилося в народі.

статуя свободи

Коли Статуя прибула до Нью-Йорка, там ще не розпочали спорудження постаменту. Його завершили тільки у квітні 1886-го. Ще чотири місяці збирали монумент. Відкрили його 28 жовтня 1886 року. Тобто він на десять років запізнився до сторіччя американської революції. Про дату нагадує напис: «JULY IV MDCCLXXVI», що означає «4 липня 1776 року».

Висота самої Статуї — 46 м, а всього монумента разом із постаментом — 93 м. Каркас зроблений зі сталі, фігура Свободи — з міді. Саме через окислення міді Статуя зараз має зелений колір. Для оздоблення факела використовували золото.

Подібна статуя могла стояти і в Єгипті, на вході до Суецького каналу. Бартольді пропонував назвати її «Світло Азії» і виконати у вигляді єгипетської селянки з ліхтарем у руці. Але влада Єгипту відмовилися від проєкту, вважаючи його занадто дорогим.

Не варто забувати, що Статуя Свободи — не тільки пам'ятник, але й маяк. Причому, третій за висотою у США. Але оскільки ці її функції вторинні, Свободу не вносять до реєстру маяків країни.

Повна назва статуї — «Свобода, що осяює світ». У короні Свободи — сім променів. Вони символізують сім континентів і сім морів.