Фотоісторія. 25 червня 1852 року народився геніальний архітектор Антоніо Гауді
Getty Images

25 червня 1852 року народився Антоніо Гауді, геніальний іспанський архітектор, який подарував Барселоні та всьому світу дивовижні споруди.

Антоніо Гауді

Він, напевно, єдиний архітектор, стосовно якого слово «довгобуд» вимовляють із побожним захватом. Його найвідоміше дітище  Саграда Фамілія, або храм Святого Сімейства в Барселоні  почали будувати в 1882 році і не завершили до сих пір. Це тільки додає унікальності неповторній споруді, що нагадує замок із піску.

Саграда Фамілія у 1935 році / Getty Images

Храм у 2015 році

Іншими творіннями Гауді, якими найбільше захоплюються туристи, є будинки Міла та Бальо з дивовижною геометрією ліній, а також парк Гуель, названий на честь мецената, головного замовника та друга архітектора.

Парк Гуель / Getty Images

Будинок Бальо

Каса-Бальо зсередини / Getty Images

Будинок Міла / Getty Images

Каса-Міла / Getty Images

Автор безсмертних будівель народився дуже хворобливим хлопчиком. Його брати померли маленькими і Антоніо лікарі теж не відводили багато часу на цьому світі.

Він вижив, але смерть супроводжувала Антоніо з дитинства. Слідом за трьома братами померли його мати, потім сестра, а через деякий час батько і племінниця.

Будинок Вісенс / Getty Images

Антоніо дожив до 73 років, але загинув трагічно. У Барселоні його збив трамвай. На той час колись красунчик Гауді одягався неохайно, і непритомного його доставили в лікарню для жебраків, де надали вельми символічну медичну допомогу. Коли великого архітектора впізнали, було вже пізно і краще лікування не допомогло.

Гауді ніколи не був одружений. Він робив пропозицію одній учительці, але та відповіла відмовою. Після цього Гауді став дуже релігійним, а головним об'єктом застосування його натхнення став храм Саграда Фамілія.

саграда фамілія