Фотоісторія. 8 липня 1920 року народився винахідник конструктора Lego

8 липня 1920 року в данському Біллунні народився Готфрід Крістіансен, який створив конструктор Lego.

Готфрид Крістіансен

Одразу уточнимо. Готфрід не був засновником компанії Lego, її започаткував його батько Оле Кірк Крістіансен. Але саме ідеї Готфріда зробили іграшки Lego мегапопулярними у всьому світі у тому вигляді, в якому ми їх знаємо.

Готфрід був третім сином Оле Кірка Крістіансена — данського теслі, який на початку 1930-х відкрив невеличкий власний бізнес з виробництва дерев’яних виробів.

Спочатку майстерня Оле виробляла здебільшого товари для дому — драбини та прасувальні дошки.

Але скоро з батьком почав працювати 12-річний Готфрід. І саме тоді компанія стала пропонувати покупцям дерев’яні іграшки. Дерев’яні качки на коліщатках, з яких все почалося, зараз представлені в музеї компанії.

Дерев'яна качка, з якої Lego почала виробляти іграшки

Тоді ж з’явилась і назва — Lego, в якій поєднані два данських слова, — leg і godt («грати» і «добре»). Вже значно пізніше Оле Крістіансен дізнався, що lego латиною означає  «збираю». Здається, виробляти конструктори було долею компанії та родини Крістіансенів.

Переломний момент стався після Другої світової, коли незмінний помічник свого батька, вже досвідчений Готфрід Крістіансен, зробив ставку на іграшки з пластику. У 1946 році компанія придбала найбільшу в країні форму для відливання пластика. І Lego почав штампувати знамениті цеглинки!

Lego

Спочатку вони не дуже добре з’єднувались, продажі були низькими. Тоді Готфрід придумав, як удосконалити дизайн цеглинок. Він запатентував їх вигляд і дав початок системі конструкторів Lego. Так почалася справжня історія успіху!

Lego

Готфрід у Лондоні грається з місцевим дітьми / Getty Images

Після смерті батька у 1958 році Готфрід очолив компанію, а через два роки викупив частки у братів і став єдиним власником.

За керівництва Готфріда Крістіансена в 1968 році в Данії відкрили перший у світі парк розваг Legoland, який наразі є однією з візитівок країни. Зараз «Леголенди» працюють також у Німеччині, Великобританії, США (у Флориді та Каліфорнії), Малайзії та ОАЕ.

Готфрід був головою ради директорів компанії до квітня 1993 року. Помер він у 1995-му у віці 75 років.

Три покоління Крістіансенів — Оле Кірк, Готфрід та К'єль. Усі вони керували компанією у свій час