Фотоісторія. 30 червня 1894 року у Лондоні відкрили Тауерський міст

30 червня 1894 року в Лондоні відкрили міст через річку Темзу неподалік фортеці Тауер. Цей розвідний міст з двома баштами наразі є одним з символів столиці Британії.

Будували його вісім років, у роботах взяли участь 432 будівельника. На міст витратили 1 млн 184 тис. фунтів — величезну на ті часи суму.

тауерський міст

тауерський міст, 1893 рік / Getty Images

Міст є розвідним для проходження суден, а у верхній його частині зробили пішохідні галереї. Але вони швидко привабили злодіїв, які витягали гаманці з кишень добропорядних лондонців. Та ще й повії наполегливо пропонували свої послуги. Тому у 1910 році галереї закрили. Заново їх відкрили лише у 1982-му, там облаштували музей та оглядовий майданчик.

Запрошення на відкриття / Getty Images

Міст у 1894 році / Getty Images

Зараз міст розводять лише кілька разів на тиждень. Заявку на це може подати будь-яке судно висотою від 9 до 42 метрів, але не пізніш ніж за 24 години. Проходження під мостом безкоштовне.

1900 рік / Getty Images

А раніше Тауерський міст розводили по 50 разів на день. Відомий випадок, коли у 1952 році автобус з пасажирами нісся мостом саме в той час, коли його почали розводити. Гальмувати було запізно, водій розігнався, і автобус буквально перелетів на інший бік мосту.

1900 рік

тауерський міст