Фотоісторія. Як відмовник від військової служби отримав найвищу військову нагороду США

Сьогодні святкують Міжнародний день відмови від несення військової служби за переконаннями совісті. Щорічно 15 травня противники війни підтримують та об'єднують людей, які відмовляються брати участь у війні чи підготовці до воєнних дій.

Chas News зібрав цікаві факти про життя першого з трьох відмовників совісті, який отримав найвищу військову нагороду США — Медаль Пошани. Ним став Десмонд Дос, капралом армії Штатів у медичному підрозділі 307-го піхотного полку 77-ї піхотної дивізії.

Шлях до визнання 

7 лютого 1919 року Десмонд Томас Дос народився в адвентистській сім'ї теслі Вільяма Томаса Доса та робітниці взуттєвої фабрики, Берти Едвард Олівер Дос. У 21-річному віці Дезмонд працював дяком у церкві, а також на корабельні Newport News Shipbuilding.

Фотоісторія: 14 травня день народження у «батька Facebook» Цукерберга

17 серпня 1942 році одружився з медсестрою Дороті Шутте. У 1946 році у них народився син — Десмонд «Томмі» Дос-молодший.

Десмонд разом з дружиною Дороті

Під впливом віри Дос заборонив собі носити зброю та застосовувати її до людей. Дос став одним з перших відмовників совісті під час Другої світової війни. Йому запропонували відкласти військову службу, однак він відмовився.

Десмонда призначили військовим санітаром 307-го піхотного полку 77-ї стрілецької дивізії. Над Досом чимало насміхалися та знущалися інші військовослужбовці. Вони звинувачували його у порушенні військового обов'язку.

Дос отримує найвищу нагороду США — медаль Пошани

Проте трохи згодом ставлення до нього змінилось. У червні 1944 року Десмонд врятував 75 життів солдат.

У червні 1944 року Десмонд врятував 75 життів солдат

За свої заслуги у битві за Лейте під час звільнення Філіпін та битві за Окінаву, його нагородили Бронзовою зіркою та найвищою нагородою США — медаллю Пошани. І це ще не весь перелік його нагород.

Десмонд зі своїм сином Десмондом-молодшим

Післявоєнне життя 

Дружина Доса Дороті загинула 17 листопада 1991 року внаслідок автокатастрофи. Дезмонд знов одружився 1 липня 1993 року з Френсіс Май Думан.

Могила Десмонда Доса на Національному цвинтарі в Чаттануґа

23 березня 2006 року Дос помер через проблеми з диханням. Його поховали з військовими почестями 3 квітня 2006 року на Національному цвинтарі в Чаттануґа, Теннессі.

На основі реальних подій з життя Доса Мел Гібсон зняв фільм «З міркувань совісті» (2016). Десмонд став й героєм біографічних книг та документальної стрічки «Добросовісність» (2004), яку зняв режисер Террі Бенедикта.

Фотоісторія. В США у віці 106 років помер найстаріший актор у світі