Фотоісторія. Як відмовник від військової служби отримав найвищу військову нагороду США

15 травня у світі відзначають неофіційний День відмови від несення військової служби за переконаннями совісті.

Щорічно цього дня противники війни підтримують та об'єднують людей, які відмовляються брати участь у війні чи підготовці до воєнних дій.

Chas News розповідає цікаві факти про життя першого з трьох відмовників совісті, який отримав найвищу військову нагороду США — Медаль Пошани. Ним став Десмонд Дос, капралом армії Штатів у медичному підрозділі 307-го піхотного полку 77-ї піхотної дивізії.

Відмовник від служби Десмонд Дос: шлях до визнання 

Десмонд Томас Дос народився 7 лютого 1919 року у адвентистській сім'ї теслі та робітниці взуттєвої фабрики. В молодості Дезмонд працював дяком у церкві, а також на корабельні Newport News Shipbuilding.

17 серпня 1942 році Дос одружився з медсестрою Дороті Шутте.

Десмонд разом з дружиною Дороті

Під час Другої світової війни Дос через релігійні переконання заборонив собі носити зброю та застосовувати її до людей. Так він став одним з перших відмовників совісті під час Другої світової війни. Йому запропонували відкласти військову службу, однак він відмовився.

Десмонда призначили військовим санітаром 307-го піхотного полку 77-ї стрілецької дивізії. Над Досом чимало насміхалися та знущалися інші військовослужбовці. Вони звинувачували його у порушенні військового обов'язку.

Дос отримує найвищу нагороду США — медаль Пошани

Проте трохи згодом ставлення до нього змінилось. У червні 1944 року Десмонд врятував 75 життів солдат.

У червні 1944 року Десмонд врятував 75 життів солдат

За заслуги у битві за Лейте під час звільнення Філіпін та битві за Окінаву Доса нагородили Бронзовою зіркою та найвищою нагородою США — медаллю Пошани. І це ще не весь перелік його нагород.

Десмонд зі своїм сином Десмондом-молодшим

Післявоєнне життя  Доса Дезмонда

Дружина Доса Дороті загинула 17 листопада 1991 року у автокатастрофі. Дезмонд вдруге одружився 1 липня 1993 року — на Френсіс Думан.

Могила Десмонда Доса на Національному цвинтарі в Чаттануґа

Дос помер 23 березня 2006 року через проблеми з диханням. Його поховали з військовими почестями на Національному цвинтарі в Чаттануґа, Теннессі.

Десмонд став героєм біографічних книг та документальної стрічки «Добросовісність» (2004), яку зняв режисер Террі Бенедикта. А Мел Гібсон на основі реальних подій з життя Доса зняв фільм «З міркувань совісті» (2016).