Франція надасть Україні перші літаки Mirage 2000 вже на початку 2025 року

Франція надасть Україні Mirage 2000. Перші літаки планують передати вже на початку наступного року.

Про це заявив міністр у справах Європи та закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро на пресконференції з главою МЗС України Андрієм Сибігою.

За його словами, Франція допомагатиме та підтримуватиме Україну.

«Наша допомога виявляється в конкретних прикладах. Стосовно сфери оборони, ми надаємо Україні обладнання та військову техніку. Також Франція — перша країна, яка займається підготовкою цілої бригади, це бригада Анни Київської. Перші літаки Mirage 2000 будуть надані Україні на початку наступного року», — сказав міністр.

Також Франція готуватиме пілотів цих літаків.

Літаки Mirage 2000 для України

Ще у червні повідомлялося, що український парк бойової авіації до кінця 2024 року може поповнитись не двома, а трьома типами літаків західного зразка. Як стало відомо, до винищувачів F-16 та далеких розвідників ACS 890 приєднаються французькі Mirage 2000-5.

На даний момент відомо, що Франція планує передати Україні 20 одиниць винищувачів Mirage 2000-5F. При цьому пізніше Париж скоригував дату постачань — вони розпочнуться у першому кварталі 2025 року. До того ж, не виключено, що Україна може отримати модернізовану версію винищувачів Mirage-2000.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Генсек НАТО закликає Румунію «ефективно реагувати» на прольоти російських дронів