Франція запустила систему COVID-перепусток на тлі нової хвилі захворюваності
Getty Images

Від сьогоднішнього дня, 21 липня, французи повинні підтвердити вакцинацію або показати негативний тест на коронавірус, щоб потрапити до більшості музеїв, театрів та кінотеатрів.

Депутати також обговорять, чи варто вимагати перепустку для входу до кав’ярень, ресторанів та торгових центрів (ТЦ), повідомляє BBC.

Лише за минулу добу у Франції виявили 18 тис. нових заражень COVID-19, що майже втричі більше за добові показники минулого тижня. Це пояснюють поширенням штаму «Дельта»

Міністр охорони здоров’я заявив, що ніколи такого не бачив та наголосив, що «індійський» збудник більш заразний, ніж попередні.

Ставлення до системи перепусток серед громадян неоднозначне. За словами журналістів, деякі люди називають це «диктатурою» в охороні здоров’я. А окремі протестувальники навіть порівнюють із методами нацистської Німеччини.

Поки що COVID-перепустки запрацювали для музеїв та театрів. Без них також не можна потрапити до паризького Діснейленду.

Дебати про поширення дії правила на громадський транспорт для далеких подорожей (поїзди, літаки), кав’ярні та ТЦ ще попереду, але деяким депутатам парламенту вже погрожували розправою.

А минулої суботи на демонстрацію проти нових правил вийшли близько 100 тис. людей. Також у Франції розгромили два центри вакцинації.

Вакцинація від коронавірусу стане обов’язковою для медиків у Франції і Греції