ФСБ вербує підлітків для «мінування» держустанов та торгових центрів — СБУ

З початку року Служба безпеки зафіксувала понад дві тисячі фейкових повідомлень про мінування держустанов, шкіл, лікарень та інших місць масового скупчення людей.

Така інформація надходила як інтернет-повідомлення з території рф, а також від українських «абонентів». При цьому у багатьох випадках ними виявилися підлітки, яких завербували російські спецлужби.

Окупанти шукали дітей через соцмережу «Вконтакте», підконтрольні Telegram-канали та ігрові інтернет-платформи. За співпрацю вони обіцяли легкі гроші, а також часто вдавалися до шантажу та психологічних маніпуляцій.

Росіяни надавали перелік пріоритетних об’єктів в Україні. Самі ж анонімні повідомлення про мінування надсилалися з використанням спеціалізованого програмного забезпечення. Проте СБУ їхніх відправників все одно знаходить.

Так, у Черкасах викрито двох учнів старших класів місцевої школи, які у липні цього року повідомили про «мінування» обласної військової адміністрації та міського торговельного центру. За даними слідства, представники ФСБ завербували обох школярів у Telegram.

Наразі за цим та іншими фактами тривають розслідування за ст. 259 Кримінального кодексу України (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності).

Санкція статті передбачає покарання до 8 років позбавлення волі. Якщо зловмиснику не виповнилося 16 років, то за вчинений злочин відповідатимуть його батьки або особи, що їх заміняють.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

У Львові викрили блогера, який закликав вдарити ракетами по СБУ