Футбол все більше автоматизують. Тепер це стосуватиметься положення «поза грою»

На чемпіонаті світу з футболу 2022 року в Катарі можуть використати автоматичну систему визначення положення «поза грою».

Про це розповів Арсен Венгер, чинний керівник ФІФА з глобального розвитку футболу, у минулому — багаторічний тренер лондонського «Арсеналу».

У чому проблема?

Питання точного визначення, чи знаходився гравець команди, що атакую, у правильному положенні чи в офсайді, є одним з найбільш важливих і складних для арбітрів.

Гравець може приймати м’яч від партнера по команді, якщо перед ним є не менше двох гравців суперника. Відповідно, для захисників важливо розташуватися таким чином, щоб залишити суперника в офсайді. Часто нападник знаходиться на одній лінії із захисниками, і арбітру на лінії важко на око ухвалити правильне рішення і просигналізувати про це головному рефері. У світовому футболі була безліч випадків, коли неправильне рішення щодо офсайду впливало на кінцевий результат важливих ігор. Це майже настільки ж важливо, як питання, чи перетнув м’яч лінію воріт.

Останніми роками у футболі запровадили систему відеоасистента рефері (VAR), тобто відеоповтори. Але для їх перегляду потрібен певний час, на який гра зупиняється.

Що пропонують?

Нова система визначення офсайду покликана робити це більш точно і швидко. І інформація автоматично надходитиме арбітру на лінії.  

«Я думаю, система визначення офсайду буде готова до 2022 року. Сигнал про офсайд автоматично надходитиме арбітру на лінії — у нього на годиннику спалахне червоне світло, і він одразу зможе просигналізувати про положення поза грою головному рефері», — цитує Венгера Sky Sports.

За словами фахівця, зараз на перегляд повторів та визначення офсайду витрачають 70-80 секунд, а іноді і більше. Гравці, що забили м’яч, вже встигають порадіти, коли їх гол ставиться під сумнів, а часто й скасовується.

Зазначимо, що на великих турнірах наразі працює автоматична система визначення голу. Вбудований в м’яч чип допомагає безпомилково визначити, чи перетнув м’яч лінію воріт. Для цього навіть непотрібні повтори.

Українські поліцейські охоронятимуть ЧС з футболу у Катарі в 2022-му