Гадання на Андрія 2023: історія свята, найпопулярніша ворожба та традиції

Одне з важливих православних свят кінця року — день святого апостола Андрія Первозванного.

Цього святого особливо шанують в Україні, до того ж в ніч на Андрія прийнято гадати.

З переходом ПЦУ на новоюліанський календар свято Андрія пересунулось з грудня на листопад.

Сhas News уточнює нову дату дня святого Андрія і розповідає, як правильно гадати.

Хто такий Андрій Первозванний: історія свята

За Євангелієм Андрій Первозванний став першим апостолом Ісуса Христа. Саме тому його шанують та часто згадують. 

В Україні до Андрія Первозванного особливе ставлення, адже за легендами саме він, прибувши на дніпровські кручі, провістив появу Києва — духовної столиці. 

Також на Русі апостол Андрій Первозванний вважався покровителем морського мистецтва і сімейного життя, уособлював чоловіче начало.

Коли день Андрія 2023 за новим календарем

За новим церковним календарем ПЦУ день святого апостола Андрія Первозванного відзначають 30 листопада.

За старим календарем день Андрія святкували 13 грудня.

Чому на Андрія гадають

Зазвичай гадання проводять в ніч на Андрія, тобто за новим календарем — з 30 листопада на 1 грудня (за старим — з 12 на 13 грудня). 

Історія гадань в ніч на Андрія розпочалась ще в язичницькі часи. Наші предки вірили, що сонце у найкоротші дні року, а в цей час саме такі, беззахисне. І саме 30 листопада (13 грудня) язичники вважали, що на Землю спускається Калита

Калита — це язичницьке божество, яке втілює сиве Сонце.  

30 листопада (13 грудня) наші предки пекли калиту — здобний бублик посипаний маком, политий медом. Його підвішував на стрічці та намагався вкусити найбільший шмат випічки. 

Крім ігор зі здобою в цей день починався сезон ворожінь. Зазвичай дівчата у цю ніч намагались побачити свого судженого. Також на ігрищах і ворожіннях дівчата знайомились з парубками. І вже на свято Водохреща, у січні, хлопці засилали сватів. Адже після Водохреща починався сезон зимових весіль. 

Сон в ніч на Андрія: як викликати віщий сон

Вважається, що в ніч на Андрія, можна викликати віщий сон.

За повір'ям це можуть зробити люди, яким потрібно вирішити проблему, або знайти правильні відповіді на складні життєві питання. 

Щоб викликати віщий сон потрібно перед сном прочитати заклинання біля склянки води, після чого випити її вміст. 

«Замучила мене проблема,

Нехай сон вирішить мою дилему.

Уві сні відповідь я дізнаюся,

Або доброї поради дочекаюся.

Дізнаюся я як вчинити,

Щоб нічого не упустити».

Як гадати на Андрія, щоб дізнатись ім'я судженого

Є кілька найпопулярніших варіантів для дівчат. Найпростіший, у ніч з 30 листопада на 1 грудня потрібно вийти на вулицю і запитати ім'я у першого чоловіка, який вам зустрінеться. Таке ім'я буде і у вашого судженого. 

Втім, нагадуємо, що під час війни в містах України діє комендантська година. Тому, будьте обачними, і не виходять з дому після її початку. 

Більш безпечний варіант, гадання на Андрія на листочках паперу під подушку.

Для цього потрібно ніч з 12 на 13 грудня написати 11 чоловічих імен на аркушах паперу. Один з листків повинен бути порожнім. Всі листки потрібно покласти під подушку. Вранці з-під подушки потрібно дістати один з листків. На цьому листку і буде ім'я судженого. А якщо ви витягли пустий листочок, то ім'я поки залишається таємницею.

Гадання на Андрія з дзеркалом

Відважні панянки можуть провести моторошне гадання з дзеркалом. 

Його обов'язково потрібно проводити наодинці. Дівчина повинна поставити перед собою дзеркало та запалити дві свічки по боках та сказати:

«Я тебе, дзеркало, питаю,

З ким я свою долю злучити маю?

З'єднати з Іванком прошу,

Бо його в серденьку ношу».

Слова потрібно сказати тричі і заплющити очі. Потім різко відкрити очі й вдивлятись в дзеркало. За повір'ям там може з’явитися будь-яке лице. Не лише судженого, а і лихого духа. Тому після закінчення ритуалу краще промовити фразу «Цур мене».

Гадання на Андрія з воском

Одне з найпопулярніших гадань в ніч на Андрія — з використанням воску.  

Для цього потрібно взяти широку посудину з водою, сісти біля неї і топити віск над полум'ям свічки, а потім різко виливати його у воду. 

Фігури, які утворюються можна трактувати по різному. Втім, вважається, що кільця у такому гаданні на Андрії означали швидкий шлюб. Дрібні кола — монети й багатого чоловіка. Стрічки та гори — далеку дорогу, не місцевого нареченого. Сердечко — закоханість. Око — заздрісників і пристріт. Профіль людини — удачу.

Гадання на Андрія з туфлею

Одне із найулюбленіших гадань наших предків. Дівчина знімала взуття з лівої ноги і кидала його за ворота. У підсумку, куди вказує носок туфлі, в тій стороні і живе суджений.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Найкращі привітання з Днем ангела Андрія: у віршах, прозі та листівки
Коли день Святого Миколая 2023 за новим календарем: історія свята і традиції
Новий рік 2024: яка тварина, колір та стихія принесуть удачу