«Газпром» скаржиться на проблеми одразу з трьома «потоками»

Польське Управління з конкуренції та захисту прав споживачів наклало на «Газпром» та ще п’ять компаній-учасниць будівництва «Північного потоку-2» мільярдні штрафи. 

Штрафи отримали сам «Газпром» ($7,6 млрд), французька Engie Energy, німецька Uniper, австрійська OMV, нідерландсько-британська Shell і німецька Wintershall. Останні п’ять бізнесів сумарно оштрафували на $61 млн.

У Польщі кажуть, що всі вказані компанії порушили місцеве законодавство, коли підписали угоди про фінансування «Північного потоку-2». Справа у тому, що польський регулятор не надавав згоди на створення спільного підприємства для фінансування «Північного потоку-2».

Зазначимо, що угоди 2017 року, укладені між компаніями, передбачали як фінансування, так і можливість втручання в діяльність проєктної компанії Nord Stream 2 AG. Більше того, європейські фірми ставали «квазіакціонерами» NS 2 AG. Тобто, якщо «Газпром» не виконає своїх кредитних зобов’язань, вони б ставали власниками акцій оператора газогону. 

Проблеми у росіян виникли і з «Турецьким потоком». «Газпром» визнав, що завершення будівництва газогону затримується ще більше ніж на пів року, до кінця 2020 року. Принаймні, такі строки озвучує Болгарія.

А ще, за словами представників «Газпрому», під загрозою знаходиться і транзит газу в Європу через білоруську ділянку газогону Ямал — Європа. Усьому виною — протести у сусідній країні. Росіяни у меморандумі до випуску євробондів вже попередили інвесторів про ризики.