Генсек НАТО Столтенберг прибув з неоголошеним візитом до Києва і зустрівся із Зеленським: про що говорили
Jens Stoltenberg/X

У понеділок, 29 квітня до Києва з неоголошеним візитом прибув генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.

Про це повідомили у пресслужбі НАТО та на офіційній сторінці українського президента у Telegram.

Президент України привітав генерального секретаря НАТО в Україні і наголосив, що це третій візит Єнса Столтенберга від початку повномасштабного вторгнення.

Головні заяви Зеленського й Столтенберга

Зеленський наголосив, що ворог намагається скористатися ситуацією на полі бою, поки Україна очікує на допомогу від партнерів, передусім від США

За словами президента, стабільність у постачанні буквально означає стабілізацію на полі бою.

«Артилерія 155 калібр, далекобійна зброя та протиповітряна оборона, передусім системи Patriot, — це те, що є у партнерів. І те, що має зараз працювати в Україні для знищення терористичних російських амбіцій», — сказав Зеленський.

На зустрічі сторони обговорили додаткові системи Patriot для України. Президент України зазначив, що поки в цьому питанні «немає конкретики».

«Ми з нашого боку працюємо і аналітично, ми розуміємо, в яких державах що є, є відповідні діалоги, ми працюємо над додатковими системами Patriot», — повідомив Зеленський.

Президент України упевнений, що додаткові пакети допомоги й ракети до Patriot Україна отримуватиме «без пауз».

На зустрічі Столтенберг та Зеленський торнулися теми щодо створення спецфонду фінансової підтримки української оборони на €100 млрд терміном на пʼять років. За словами українського президента, у союзників нашої країни є можливість втілити у життя таку ініціативу.

Зеленський відзначив, що для української сторони дуже важливі деталі створення такого фонду. Президент підкреслив, що це має бути не за рахунок двосторонніх обсягів, які відзначені угодами щодо гарантій безпеки.

Також, Столтенберг заявив, що Україна має повноправне місце в Альянсі, але на цьогорічному саміті не отримає запрошення до НАТО.

«Я вважаю, що місце України по праву в НАТО і ми будемо робити все, щоб забезпечити аби Україна стала членом Альянсу. Для того, щоб це рішення було прийнято, нам необхідно щоб всі члени Альянсу з цим погодилися. Не більшість, а консенсус, щоб всі 32 члени погодилися», — наголосив Столтенберг.

Крім того, Зеленський поінформував, що військова допомога, про яку нещодавно оголошували у США, вже почала надходити до України.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Саміт миру може пройти у Швейцарії у середині червня — Bloomberg