Генсек ООН попросив у лідерів G20 $28 млрд на боротьбу з COVID-19
António Guterres

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував лідерам країн Групи двадцяти (G20) виділити $28 млрд на міжнародну ініціативу по боротьбі з коронавірусом. Про це посадовець написав у поширеному у вівторок листі, зверненому до лідерів G20 напередодні саміту групи, повідомляє УНН.

«Я закликаю G20 заповнити прогалину розміром у $28 млрд фінансування, необхідного для Ініціативи щодо прискорення доступу до засобів для боротьби з COVID-19 (англ. Access to COVID-19 Tools Accelerator. — Прим. ред.). Ми також повинні протистояти усім спробам вакцинного націоналізму», — заявив Гутерреш.

Ці кошти він просить для виробництва медтоварів першої необхідності й забезпечення базового медобслуговування, в тому числі в країнах, що розвиваються, де система охорони здоров’я і економіка мають менше можливостей, щоб впоратися з корона вірусом.

Міжнародне партнерство ACT-Accelerator було офіційно запущено 24 квітня ВООЗ, Євросоюзом, Францією, а також філантропами Біллом і Меліндой Гейтс. ВООЗ називає нову ініціативу «глобальним партнерством і співробітництвом щодо прискорення розробки, виробництва і використання безпечних і ефективних технологій щодо запобігання, діагностики та лікування COVID-19». Ці технології повинні стати доступними «для всіх, хто їх потребує, в усьому світі», підкреслюють в організації.

Саміт великої двадцятки в онлайн-форматі під головуванням короля Саудівської Аравії Сальмана бен Абдель Азіза Аль Сауда запланований на 21-22 листопада. Політики обговорять економічне зростання після кризи, спричиненої пандемією. Крім проблем COVID-19, на саміті буде обговорюватися ряд інших питань, зокрема, інновації.

Як ми писали раніше, ООН провела дослідження, яке показало, що через пандемію COVID-19 понад 9 млн громадян України можуть збідніти.

Через пандемію Україні загрожує найгірша рецесія за десятиріччя — звіт ООН за жовтень