Генсек ООН закликав світ оголосити «надзвичайний стан клімату»
Pixabay

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Ґутерріш закликав країни світу оголосити «надзвичайний стан клімату».

Про це він заявив під час онлайн-саміту з нагоди п’ятої річниці Паризької кліматичної угоди.

Генсек вважає, що у такий спосіб світ має боротися з викидом парникових газів в атмосферу. На його думку, цей стан має тривати, доки держави не зменшать кількість вуглецю.

У саміті взяли участь лідери з понад 70 країн. Проте серед них не було США, бо під час каденції чинного президента США Дональда Трампа країна залишила угоду.

На саміті очільники держав обговорили найбільш амбітні плани боротьби з глобальним потеплінням.

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв скоротити викиди парникових газів у 2030 році в усіх секторах економіки України в діапазоні від 36% до 42% у порівнянні з 1990 роком, тобто скорочення на 58-64%.

«Довгостроковою ціллю України є досягнення вуглецевої нейтральності. Докладатимемо зусилля, аби максимально скоротити час досягнення цієї цілі», — підкреслив він.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель пообіцяла виділити понад $600 млн на підтримку глобальних зусиль по боротьбі зі зміною клімат. Вона заявила, що «всі держави повинні мати можливість фінансувати необхідні інвестиції в захист клімату».

Очільник Китаю Сі Цзіньпін сказав, що його країна скоротить викиди на 65% до 2030 року порівняно з рівнем 2005 року.

Довідка

Паризьку кліматичну угоду країни підписали в 2015 році. Вона зобов’язала учасників вжити заходів у спробі обмежити підвищення глобальної температури в рамках 2 градусів за Цельсієм.

За очікуваннями, температура Землі в цьому столітті зросте на понад 3 градуси, зазначили в ООН.

На частку США припадає близько 15% глобальних викидів парникових газів. Штати першими вийшли з угоди. Таке рішення в листопаді 2020 року ухвалила адміністрація чинного президента США Дональда Трампа.

Обраний президент Джо Байден 12 грудня заявив, що Сполучені Штати приєднаються до угоди в перший же день його президентства. Він обійме посаду 20 січня 2021 року. Гутерріш назвав обіцянку Байдена повернутися до Паризької угоди «дуже важливим сигналом».

Сингапур першим у світі схвалив продаж «м’яса із пробірки»