Шкода від «бактерій». За що депутата Гео Лероса виключили з фракції «Слуга народу»

У пропрезидентській парламентській політичній силі «Слуга народу» — новий скандал. З фракції виключили народного депутата Гео Лероса. «За результатами збору підписів більшістю голосів народних депутатів ухвалено рішення про виключення Лероса Гео Багратовича з числа членів фракції політичної партії «Слуга Народу» у Верховній Раді України», — йдеться в повідомленні партії на Facebook.

За словами самого Лероса, цей крок став відповіддю на його виступ з парламентської трибуни щодо діяльності президента Володимира Зеленського та зловживання владою голови його Офісу Андрія Єрмака.

«Пане президенте, ви не стали воювати зі старою системою, ви просто з нею злилися. Саме ви своїми мікробами та бактеріями брехні заразили цілу країну, згаявши шанс великої держави, обмінявши його на конверти від олігарха. Ви здали країну в оренду цим олігархам, чим самі собі підписали вирок. Ви стали порожнім місцем в історії. Вже зрозуміло, що не буде ніяких посадок. Скоро українці остаточно визначаться, що не хочуть зустрічати з вами наступну весну», — заявив в своєму виступі Лерос.

Лерос має давній публічний конфлікт з головою Офісу президента Єрмаком. Наприкінці березня 2020 року народний депутат оприлюднив відеозапис, на якому брат глави ОП Денис Єрмак ніби-то «продає» посади в державному секторі. Сам Єрмак назвав ці записи «нарізкою, зробленою руками шахраїв», і пообіцяв подати до суду на Лероса. Але вже в червні Вищий антикорупційний суд зобов'язав Національне антикорупційне бюро України відкрити кримінальне провадження щодо Дениса Єрмака.

До парламентських виборів Лерос був радником Володимира Зеленського. Пізніше став народним депутатом за списком «Слуги народу», куди був включений під №23. Перші паростки майбутнього конфлікту з'явилися після зміни глави Офіса президента Андрія Богдана на Андрія Єрмака. Саме Богдана кулуарно називають людиною, що привела Лероса в команду Зеленського. Цікаво, що в серпні 2020 року з різницею в кілька тижнів невідомі підпалили автомобілі Богдана і Лероса.

Виключення народних депутатів зі складу фракції, як елемент партійної дисципліни вже використовували в «Слузі народу». В грудні 2019 року з лав парламентського об'єднання було виключено народних депутатів Антона Полякова, Ганну Скороход та Романа Іванісова. Згідно діючого законодавства, якщо народний депутат обраний за списками політичної партії не вступає по її парламентської фракції, партія може прийняти рішення щодо позбавлення його мандату. У випадку, якщо ініціатива про виключення Лероса з лав «Слуги народу» буде реалізована, він не перестане бути народним депутатом. Адже рішення про вихід з фракції прийнято не особисто ним. Подібна ситуація вже була у Верховній Раді VIII скликання, коли з фракції Радикальної партії Олега Ляшка виключали народних депутатів Андрія Артеменка та Сергія Мельничука.