«Гігантська проблема». Мармурове море в Туреччині вкрилося слизом (фото, відео)
Getty Images

У Мармуровому морі, яке з'єднує Егейське і Чорне моря, зафіксували серйозну екологічну проблему через скупчення «морського слизу».

Про це повідомляє ВВС.

ЗМІ пише, що товстий шар слизоподібної речовини поширюється уздовж Мармурового моря неподалік Стамбула. Він шкодить морській флорі та фауні, а також місцевому рибальству.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган пообіцяв очистити узбережжя Стамбула від слизу. За його словами, додатковими причинами ситуації стали злиття неочищених каналізаційних вод у море, а також потепління. Ердоган доручив сформувати урядову комісію з 300 осіб, яка розслідуватиме ситуацію.

«Боюся, якщо це пошириться в Чорне море, проблема буде гігантською. Потрібно негайно вжити заходів. Сподіваюся, ми врятуємо наші моря від цієї катастрофи, спричиненої слизом», — наголосив Ердоган.

Довідка

Такий «морський слиз» — природний зелений мул. Він утворюється, коли водорості перевантажені поживними речовинами через спекотну погоду і забруднення води. Густа маса сіро-зеленого кольору з’являється природним чином, коли фітопланктон безконтрольно розростається.

Вперше біля узбережжя Туреччини випадки його появи зафіксували у 2007 році. Скупчення субстанції у 2021-му екології називають найбільшим в історії.Експерти звинувачують в цьому забруднення вод і зміну клімату.

Біля берегів Шрі-Ланки тоне судно з хімікатами