Глобалізації кінець. Аналітики Deutsche Bank: Ми стоїмо на порозі «епохи безладу»

У своєму дослідженні Deutsche Bank стверджує, що світ стоїть на порозі «епохи безладу». Новий порядок прийде на зміну епосі глобалізації, яка тривала близько 40 років та спричинила стрімкий ріст економіки.

Основним чинником, що зумовив перехід до «Епохи безладу», на думку німецьких банкірів, став коронавірус. Відтепер зміниться буквально все, передрікає DB: від економіки та політики до нашого звичного способу життя. Позиції світового лідера поділять між собою США та Китай. Піднебесна «продовжує йти шляхом відновлення своєї домінуючої ролі в економіці», прогнозують в Deutsche Bank та додають, що КНР «пропонуватиме власні цінності західному лібералізму». У цьому світлі ймовірне також «зіткнення культур на інтересів», зазначають в DB.

«Епоха безладу», яка буде особливо відчутною у наступні 10 років, може стати вирішальною і для Європи. З одного боку, вірогідність великої кризи у Старому світі знизилась і це створює можливості для його подальшого єднання, але ж у той же час економічний розрив між європейськими країнами стає все більш відчутним і може вийти на новий рівень. 

Також у DB виділили основні моменти, якими характеризуватиметься «Епоха безладу»:

  • погіршення відносин США і Китаю на фоні ще більшого зростання економіки КНР;
  • момент істини для Європи — чи зможе Старий світ втримати інтеграційні процеси
  • подальше накопичення боргів і політика «вертолітних грошей» яка може стати новим мейнстрімом;
  • посилення економічної нерівності спочатку, а потім — повний розворот такого тренду;
  • посилення конкуренції між поколіннями: молодше покоління до 2030 року наздожене старше покоління за чисельністю і це дозволить йому грати вирішальну роль у демократичних виборах;
  • зростання глобальної заклопотаності питаннями клімату;
  • нова технологічна революція.