Глухий кут. Іран відмовився від переговорів із США за посередництва ЄС
Getty Images

Є санкції — немає переговорів. Таку жорстку позицію зайняв Тегеран у перемовинах з Вашингтоном.

Іран відхилив пропозицію Європейського Союзу організувати прямі переговори з США на тему ядерного озброєння. Про це повідомляє The Guardian.

Міністерство закордонних справ Ірану заявляє, що не братиме участь у переговорах із США щодо ядерної угоди, поки Штати не скасують деякі санкції. Серед них — обмеження доступу Ірану до активів за кордоном, включно з мільярдами, що зберігаються в банках Південної Кореї та Іраку. Згідно з заявами Тегерану, страх перед американськими санкціями змусив банки обох країн заморозити понад $7 млрд іранських активів.

Адміністрація Джо Байдена обмеження щодо Ірану скасовувати не збирається. Принаймні до очних перемовин.

Стосунки двох держав зайшли у глухий кут. Цілком ймовірно, що США разом з європейськими державами намагатимуться висунути обмеження проти Ірану на засіданні ради керівників Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) цього тижня у Відні. Це може призвести до більшого загострення на міжнародній ядерній арені.

Ядерну угоду з Іраном уклали влітку 2015 року. Іран з одного боку та США, Німеччина, Франція, Великобританія, Росія та Китай з іншого домовилися, що Тегеран суттєво обмежить свою атомну програму в обмін на скасування економічних санкцій. У 2018 році за президентства Трампа США вийшли з домовленостей, та Іран почав зберігати більше урану, ніж це дозволено ядерною угодою.

«Цинізм і жорстокість». Доповідачка ООН звинуватила Іран у приховуванні обставин збиття літака МАУ